Kuidas läheb?

Tänan küsimast, palavalt, olümpial on ka meediainimeste jaoks higi lõhn juures.

Mis küpseb Ateenas?

Tänavatel küpsetatakse palju kreekapärast kiirtoitu. Paljud sportlased küpsetavad kuumuse tõttu kesisemaid tulemusi, eriti põhjamaad (spordimaal Soomel seni näiteks üks hõbe). Olümpiamängud küpsetavad kreeklastest edukalt abivalmis ja heatahtlike inimeste mainet.

Kas tähistasite kuidagi meie medalivõite?

Esimeste võitude ajal polnud veel Ateenas. Tammerti võitu tähistas puupüsti täis eestlaste kohtumiskohvik paljude tuntud kaasmaalaste osavõtul Meeleolu oli ülev ja inimesed haruldaselt heatahtlikult meelestatud. Nii võikski olla!

Kas teiega on juhtunud ka midagi humoorikat? Kuidas iseloomustate kreeklasi?

Kreeklased on väga osavõtlikud, abivalmis ja ülipüüdlikud teejuhid.

Raske otsustada, kas see tuleb suurest vastutustundest olümpiamängude kordamineku kohta või on see ka muul ajal nii. Keskealised ja nooremad inimesed oskavad valdavalt lihtsal tasemel inglise keelt.

Mujal maailmas pole juhtunud, et taksojuht sobiva tagastusraha puudusel lepib märksa väiksema arvega. Kuidagi rahulik on liikuda nende keskel.

Millise loogika järgi on kergejõustiku võistlustel PooLfinaalis 3 jooksu?

Ei tunne küll täpselt määrustikku, kuid enamjaolt tuleneb see osalejate arvust ja ajakava sobitamisest. Siinkohal tasub tõesti sõnasse poolfinaal suhtuda paindlikult.

Mida arvate Taveteri esinemisest?

Kuna ei ole sellel ala silma peal hoidnud, siis oskan vaid tulemuste põhjal arvata — viimane koht räägib meile kõigile üht ja sedasama. Tahaks loota, et see ei ole Imre tavapärane tase.

Küsin, miks judo olümpiapronks Pertelson lõhkise laubaga koju tuli? Kas õhtul olümpiakülas pärast pidu peeti veel ka sõprusmatš ja siis sai matsu?

Indreku marraskil kulm oli tekitatud ikka tema konkurentide poolt. Üksteist toksitakse ja muljutakse selles ala parajalt palju. Lisaks on judokad ka lühikeste kriip-habemete kasvatajad.

Kas Jüri Jaanson oli pärast olümpiamedali ja tsekkide üleandmispidu Lembitu Kuusele intervjuud andes purjus?

Pole kahjuks seda intervjuud andnud, kuid kolleegide kinnitusel ta seda polnud. Kas küsija on kursis, et Jüri kasutab kuulmishäirete tõttu kuuldeaparaati? Kuna tal on raskusi kuulmisega, siis ei kuule ta ka oma juttu ning nii on tal väljakujunenud mõnevõrra “kumer” diktsioon.

Minu tähelepanekut mööda on see aga aastatega paranenud. Loodetavasti on Jüril võimalus kasutada järjest paremaid kuulmisaparaate.

Miks ei räägi Delfi poolt sõnagi suurtest skandaalidest kohtunike ja etteplaneeritud olümpia“võitjatega”

Pole nendest poole kõrvagagi kuulnud. Ametlike uudiste tasandil pole see teema läbi käinud. Küll on erinevate riikide ajakirjanikud tähendanud seda, et Kreeka sportlased on väga heas vormis. Samas kipub see alati juhtuma korraldajamaa sportlastega.

Teisalt elavad kreeklased oma sportlastele ka maruliselt kaasa, mis neid kindlasti innustab.

Mis mulje on Ateena seal viibides jätnud? Telekast paistab, et see linn on väga ilusaks ja muljetavaldavaks tehtud. Või on see nii ainult staadioni ümbruses?

Kahjuks olen seni linna näinud ainult transpordivahendite akendest. See vaatepilt ei erine teistest sama laiuskraadi linnadest.

Kas te olete käinud ka kajakite võistlusi vaatamas? Eurospordist nägin nende rada. Mägede kärestikuline jõgi on kunstlikult tehtud keset linna ja seda ümbritsevad tribüünid. Kas selles jões saab ujumas ka käia, kui võistlusi ei toimu. Ja kuidas selline meeletu hulk vett sinna üles saadakse, et see siis alla voolaks. Kas vett toimetatakse üles pumpadega või toimub see kuidagi loomulikul viisil?

Olen püüdnud olla kaasas aladega, kus esinevad eestlased ning kuigi kanuutamine ja ka merekajakkidega sõitmine on meil muutunud populaarseks, siis eestlasi kajakispordi tippude seas pole ja kajakivõistlus on ka minu programmist kõrvale jäänud.

Mis riikide fännid on kõige sümpaatsema/ebasümpaatsema mulje jätnud?

Väga sümpaatse mulje on jätnud horvaatia käsipallifännid ja kreeka kergejõustikufännid.

Omapärasema maskeraadiga elasid Ana Quevara jooksule kaasa eksootilised Mehhiko fännid. Suuremate kogemustega olümpialased räägivad, et ameeriklased on siin eriti tagasihoidlikud (arvatakse, et ametlikes kanalites on neile soovitatud hoida madalat profiili).

Seni olen õllejõuramas näinud vaid Austraalia fänne, kuid eks seesuguseid on igal maal.

Kas ilm on väga palav ja kas on väga niiske õhk?

Ilm on eestlase jaoks ikka palav küll. Samas pole see aeg, mil väljas viibid eriti pikk ning konditsioneeride leiutaja on päästnud paljud põhjamaalased.

Kohati on konditsioneerid isegi õue paigutatud, et teatud kohtades peatuvaid inimestel elu mugavamaks teha.

Mis Jamaika jooksjatel juhtunud on et nad medaleid pole saanud?

Raske üldistada, kuid ilmselt on kogu tase ühtlustunud ning talendikatele jooksjatele on töökuse, paranenud harjutamistingimustega ja süsteemsete harjutusmeetoditega vähemtalendikad kõrvale tõusnud.

Kuidas kreeka naised ka on? Minu andmetel pole neil veel ühtegi medalit :(

Kreeklannad tuletavad spordis pisut meelde venelannasid oma tõsise suhtumise ja võitluslikkuse poolest. Aga tänavatel võib kohata palju naisi, kes erinevatel põhjustel medalit vääriksid.

Mitu kilomeetrit peab sõitma kõige rohkem ja kõige vähem et Ateena kesklinnast linna piirile jõuda.

Ei ole seda linna oma sõitudega veel niimoodi kaardistanud, et oskaks pakkuda. Samas ütlevad kogemused, et taoliste suurlinnade puhul on väga raske teha vahet, kust algab ja kus lõpeb linn. Hinnanguliselt on merest linna teise otsa 30-40 kilomeetrit.

Kas Ateenas on rand? Kui on siis kas seal on ka mõrtsukhaid? Ja kas sportlased suplevad ka seal.

Pole ise randa saanud, kuid rand peaks täiesti olemas olema. Seal peetakse ka meelolukaid rannavõrkpalli võistlusi, nii et telekast võiks seda randa ka näha.

Kui palju on kohal Leedu korvpallifänne?

Loodan neljapäeval külastada esimest Leedu mängu ning eks siis näe.

Kas on tuntav õhutõrje kohalolek? Kuuldavasti pandi suure raha eest üles USA Patriot õhutõrjesüsteemid, kas neid on kusagil reaalselt näha ka? Kui tihti lendavad ringi hävituslennukid?

Õhutõrjet ei tunne ma kuidagi. Samas on relvastatud politsei küll nähtaval ja turvakontrollid olümpiaareenide sissepääsude juures väga ranged.

Kas sa tuled tagasi või putkad läände?

Me astusime Euroopa Liitu ja saime ka osaks läänest, kuid tagasi tulen ikka põhja poole.

Kas sa ikka Erki Noolele käisid kaasa elamas?

Käisin ning peab tunnistama, et kuigi ajakirjanikud peaksid olema erapooletud, siis olümpiamängudel, kus kõik esindavad oma maad, kripeldab omadele kaasaelamine ikka hinges.

Mitut puhku tundsin Erkiga suheldes, et sooviks kaasa aidata temas positiivsema suhtumise loomisele, sest oli see ju moraalselt väga rõhuv võistlus.

Kas lettidel on märgata ka Eesti tooteid? Kui, siis mida?

Ainus lett, kus Eesti tooteid nägin, oli eestlaste kohtumiskohvik, kus letil oli eesti tuntud õllemark. Samas ei olnud seda võimalik osta, vaid anti niisama.

Kes selle kinni maksis, kas Tammert, olümpiakomitee, õllefirma, internetikohvik, mõni sponsor — ei tea.

Kuidas seal ilmaga, kas kuumus tapab?

Õnneks ei tea veel, kuidas ta tapab. Elus püsida on siiski võimalik. Kui lähen hotelli, siis näen sõltumata kellaajast ühel pargipingil lesimas alati ühte ja sedasama kogukat vanameest. Alati aluspükste väel.

Päeval joob õlut ja mängib kaaslastega kaarte, öösel magab. Kas ta kuskil peseb või on tal mingeid muid isiklikke esemeid, ei tea. Võib-olla viskas naine nädalaks kodust välja.

Igatahes nii on ka siin võimalik elada.

Kas rannas päevitamiseks ka aega jääb?

Sellist ala ajakirjanike olümpiaprogrammis pole.

Kas Kreeka olümpiamängudega võib korraldamise osas rahule jääda?

Üldjoontes võib küll. Suuremaid tõrkeid pole. Kõik süsteemid töötavad kindlalt ja arusaadavalt. Olümpia ongi lähedalt vaadatuna süsteemide rägastik.

On transpordisüsteem, on kohtunike süsteemid, on sportlaste süsteemid, on meediasüsteemid, on vaatajate süsteemid, on VIPide süsteemid, on turvasüsteemid, infosüsteemid.

Kõik see püsib aga kahel vaalal: tugeval projektijuhtimise meeskonnal ning vabatahtlike armeel. Ma ei tea, kes selle vabatahtlike süsteemi välja mõtles, kuid see on küll ülihea äriidee, mis aitab olümpial ka rahaliselt toime tulla.

Kuidas seal toiduga, kas kellelgi peale Turi ka seedehäireid eestlastest on?

Toiduga tuleb lõunamaades ikka ettevaatlik olla. Siiani pole endal õnnestunud peale ühe pasta bolognese midagi korralikku süüa. Aja tõttu ja ka kiired toidud on osutunud vähekvaliteetseteks. Kõige parem toit on siin vesi ja seda kulub palju.

Kas Ateenas inimesed on lahked või uhke???

Nagu ennist kirjutasin on inimesed väga lahked ja abivalmis.

Kuidas maitseb Kreeka toit? Tzadziki, humus, kebabid? Ja kas oled joonud kreeka kuulsat frappe’t? Aga kreeklaste kange Ouzo! Selle pead kindlasti ära proovima!

Osaliselt vastasin juba ülal. Tänan Ouzo soovituse eest. Proovime ära. Selle kohta on käib Kesk-Eesti vanasõna: “vaatame mis juhtub”.

Millises rannas kõige rohkem naisi on?

See on justkui demograafia mälumängu küsimus. Ehk paradiisirannas?

Kas keegi kohalik üleüldse teab kus Eesti asub. Mõtlen ettekandjaid, müüjaid, taksojuhte — no tavainimesi.

Esimene kreeklane (vanem daam), kelle käest ma lennujaamast tulles teed küsisin, küsis mult vastu “where are you from?”. Mõtlesin, et hakkab tuntud lõunamaa dialoogi praktika, kuid Eestit mainides ütles vanadaam, et käis eelmisel aastal Tallinnas.

Mis oli see spetsiaalne seade millega Fazekas üritas oma uriiniproovi ära vahetada ja kuidas see oleks toimunud?

Seda teab vaid väga piiratud inimeste ring. Rääkisin sellest Eesti ehk kuulsaima dopinguküti Mardnaga, kuid tema ei osanud/tahtnud/tohtinud ka midagi selgemat öelda.

Milline oleks Rahnu kommentaar väheväärikale lahkumisele võistluselt; EOK- i hinnang?

Olen Rahnuga vähe kokku puutunud, kuid tundub, et Rahnu on selline noore Noole sarnane sportlane, kes üritab maksimumi — kas kõik või mitte midagi.

Kauguses ei tahtnud ta kuidagi leppida kindlapeale tulemusega vaid läks head tulemust jahtima. Lõpetas aga nagu Nool Barcelona odaviske…

Edasiseks oli Rahnul selgelt raske motiveerijat leida. Head tulemused ei tule lihtsalt niisama ning selles mõttes võib Rahnust aru saada. Järelikult pole veel nii tugeva vaimuga sportlane. Loodame, et ta saab selleks. Ainest ju on.

Kas vastab tõele, et Erki Nool olevat olümpial vihast “ketta” rahva sekka pannud?

See on ehk mõnest kurjast unenäost tekkinud jutt. Erki ketas lendas 33 ja 42 meetri peale. Sealkandis oli rahvast minimaalselt.

Mis toimus eile 23.8 riistvõimlemises?

Toimus selline asi, mis tuletas pisut meelde John Drummondi showd “I did not move” Pariisis, kuid siiski pisut teise nurga alt.

Nimelt tegi vene võimleja publiku arvates väga silmapaistva soorituse, kuid kohtunikud andsid talle teenimatult madala hinde. Selle peale tõstis publik sellise lärmi, et järgmine võistleja ameeriklane ei suutnud keskenduda ning kogu võistlusprogramm katkes 15 minutiks.

Ega rahvast saanudki muud moodi maha rahustada, kui tuli venelane ise areenile ja palus publikul rahuneda. Kohtunikud tegi veel sellise enneolematu sammu, et korrigeerisid otsekui lepituseks võimleja tulemust, kuid seda õige väheke paremuse suunas.

* * *

Allan Sombri jätkab oma pingelist ja huvitavat olümpiaadi. Kõigil on võimalus tema vahendusel võistlustele Delfi Olümpialehel kaasa elada.