Ilmselt tahtmatult rääkis ennast viimati sisse Rahvaliidu peasekretär Kajar Lember, kes kuulsat väljendit kasutades lauseehituses lohakaks läks ja kirjapandut ka nii mõista võimaldas, et nimelt Rahvaliidu jaoks pühendab eesmärk abinõu. Muu on aga niigi ilmne: eesmärk on Rahvaliidu märtrioreooli süvendamine, abinõuks aga viimatisel juhul IRL-i süüdistamine Rahvaliitu tabanud katastroofis.

Delfi ei välista kaugeltki, et Rahvaliidu näidispoomisel on poliitilisi tellijaid. Sest miks muidu pole kunagi uuritud näiteks kõigi teiste poliitikute korteriskandaale: eelkõige muidugi Keskerakonna sõprade ja sugulaste, aga ka Reformi ja IRL-i võtmepositsioonide tegelaste omi. Sellegipoolest on Lemberist alatu uitmõtete vormis esitada tõsiseid kahtlustusi, mille tõestamist vajalikukski ei peeta.

Ent eesmärk pühitseb abinõu ka oma ahnusega juba legendaarseks muutunud riigikogu jaoks, kes jäi viimati vahele katsega varjata parteide rahastamise allikaid ehk siis kuluaarides ringelnud eelnõuga, mis lubanuks mitte avalikustada alla 2500-krooniseid annetusi parteidele. Asja avalikuks tulles hakkas nii mõnigi mees kokutama ja aeti ohtralt lolli juttu.

Ja miks ei peakski kõik poliitikud joki poole püüeldes rumalusi rääkima ja vastutustundetuid avaldusi tegema, kui neil on olemas kõige kõrgemal tasemel joki-eeskuju: president Ilves, kes üürib oma naiselt oma isatalu riigisaladuseks muudetud summa eest.