Öösel saabunud valimistulemusi hinnates rääksiid Toom ja Ansip esmalt, mida need tähendavad sisepoliitiliselt. Eriti pingeline on olukord Kesskerakonnale, kes kaotas kõvasti venekeelse elanikkonna toetust ja erakonna kogutulemus oli vaid kahvatud 14% häältest.

„Muidugi on siin palju asju, millest mõelda. Esiteks konfliktid Narvas ja Ida-Virumaal. Teiseks koalitsioon EKRE-ga, kolmandaks Raimond Kaljulaid. Pluss, valimised õnnestus välja mängida protestivalimisteks,“ loetles Yana Toom viletsa tulemuse peamisi põhjuseid.

Protestivalik Toom

Andrus Ansip lisas omalt poolt, et Keskerakonnal on võimalus tagasitulekuks, kui võetakse arvesse rahva saadetud signaali.

1x
00:00


„Rahvas saatis kõva sõnumi valitsusele ja koalitsioonile. Rahvas valis Yana Toomi ja ka selles on kõva annus protesti. Need, kes pole opositsioonis valitsusega, ei saanud klõva toetust, Yana Toom, kes on opositsioonis, sai kõva tulemuse,“ seletas Ansip.

„Rahvas ütles, mis valitusest arvab ja kui seda kuulda ei võeta, siis on järgmine kord tulemus veelgi masendavam. Loodan, et valitsus võtab seda kuulda,“ lisas reformierakondlane.

Ansip tõi näiteks, et uudiste kohaselt on Saksamaa kantsler Angela Merkel äsja kokku kutsunud oma koalitsiooni kriisikõnelused, sest võimuliitu kuuluvatel kristlikel demokraatidel ja eriti sotsiaaldemokraatidel ei läinud valimistel sugugi väga hästi.

Viimane tähtaeg

Toom tõdes, et rahvas on signaali kuuldavalt ja selgelt saatnud.

„Signaal on saadetud, signaal on ka saadud,. Vaatame , kuidas nüüd läheb. Valitsus pole veel töölegi hakanud, sest pidevalt klaariti arveid ja pesti musta pesu,“ seletas Toom, kes avaldas lootust, et valimiste selja taha jäädes võiks võimuliit lõpuks asjadega tegelema hakata.

Kuid ta lisas, et tema hinnangul peaks Keskerakond panema paika selge tärmini, millal otsustada, kas koalitsioon jätkab või läheb laiali.

„Minu ettepanek koduerakonnale on see, et peame panema paika mingi tähtaja, ja kui selleks tähtsajaks asjad töötama ei hakka, siis ei hakkagi töötama,“ põrutas Toom Delfi erisaates.

Keskerakondlase arvates peaks see tähtaeg olema juba sügisel. „See peaks olema kindlasti enne seda, kui minnakse eelarve juurde. Sest muidu on juba hilja“

Kuula Delfi saatest, kas Andrus Ansip ja Yana Toom kavatsevad hakata siiski sõbralikult ühes europarlamendi fraktsioonis istuma, kas nende meelest toimus paremäärmuslaste suur esiletõus ja kas nad usuvad, et võivad olla valimiste järel parlamendis mõjukasse olukorda sattunud.