Esiteks tekitab otsene D-vitamiinipuudus sümptomeid nagu lihaste nõrkus, kurnatus, depressioon. Samuti põhjustab see sagedasi põletikke ja kroonilist lihaste ja luude valu.

Kuigi on olemas mitmeid tavalisi toiduaineid, mis annavad organismile D-vitamiini, pole inimesed tihti sellest teadlikud. D-vitamiinist on räägitud kui päikese vitamiinist, sest meie keha toodab D-vitamiini siis, kui saab otsest päikesevalgust.

Kuigi meie keha toodab seda vitamiini looduslikult, on siiski tõsine oht, et organismil võib tekkida D-vitamiini puudujääk, eriti kui töötad siseruumides või puutud üldse vähe otsese päikesevalgusega kokku. On tõestatud, et umbes 70 protsenti põhjamaade elanikest kannatavad D-vitamiini puuduse all.

Teades seda, võib oletada, et ainus võimalus piisava koguse D-vitamiini saamiseks on päikese käes peesitada. Siiski on ka teine lahendus - eriti meie kliimas, kus päikest pole pikka aega järjest kuskilt võtta. Novembrist märtsini omastame Eestis päikese abil minimaalselt D-vitamiini. Seetõttu tuleb süüa selliseid toiduaineid, mis sisaldavad D-vitamiini.

Dieedi- ja toitumiseksperdid teavad juba ammu, et on olemas lai valik loomseid toiduaineid, mis on väga head D-vitamiini allikad. Enamik kalu, mis sisaldavad palju rasva, on näiteks täiesti usaldusväärsed vitamiiniallikad. Ka on heaks toiduaineks muna, eriti munarebu.

Tavapärased D-vitmiini allikad on lõhe - eriti vabast loodusest püütud, kalamaksaõli, sardiinid, tuunikala ja orgaaniline muna.

Taimetoitlastel võib olla D-vitamiini lisamisega oma toidusedelisse natuke probleeme. Kuna mitmetes piimatoodetesse on lisatud D-vitamiini, siis neil, kes tarbivad piimatooteid, ei tohiks suuri proleeme olla. Neile, kes väldivad lihatooteid, on seega lihtne ja kiire moodus D-vitamiini hankida süües igapäevaselt piimatooteid.

Neile, kes ei tarbi mingeid loomse päritoluga tooteid, on ainukeseks looduslikuks D-vitamiiniallikaks seened. Kuna on olemas mitmeid toiduaineid, mis sisaldavad D-vitamiini, tuleks tõsiselt mõelda oma igapäevase menüü peale, et vähemalt mõned korrad nädalas, eriti talvel, tarbiksid D-vitamiinirikkaid toite.

Mis teha siis, kui sulle ei meeldi kala ja piimatooted, või oled nende vastu allergiline? Kui sul pole tahet või pole võimalik neid toiduaineid kasutada ja meie pikal talvel pole ka piisavalt päikesevalgust, tuleks tõsiselt mõelda vitamiinilisandite kasutamisele, sest D-vitamiinide puudusel oragnismis on mitmeid ohtlikke tagajärgi.

D-vitamiinipuudus võib põhjustada näiteks vähki, astmat, diabeeti ja paljusid muid väga ohtlikke haigusi. Alla kaheaastaste puhul on D-vitamiini andmine lastele lausa kohustuslik!