Maailmaturul maksavad odavaimad lauaarvutid, ilma kuvarita, umbes 200 dollarit. Vahetuskurssi ja käibemaksu arvestades on 2990kr seega hea hind. Muidugi mõista on selline arvuti kõige odavamatest komponentidest kokku pandud ja ressursinõudlike arvutimängude jaoks ei sobi, kirjatööks, Internetis surfamiseks ja multimeediarakenduste jaoks aga küll. Nagu üks Arvutiuudiste kommentaator arvas, peaks selline arvuti sobima arvutimängudest mittehuvitatud tüdrukutele.

Tutvumiseks antud arvutil oli AMD Sempron 2300+ protsessor, ASROCK K7S41GX emaplaat (integreeritud video-, võrgu- ja 5 kanaliga helikaart, kaks PCI pesa, vaba AGP pesa videokaardi jaoks), 256MB PC3200 mälu, Hitachi 40GB, 7200p/min kõvaketas ja AOpen 56x CD-ROM. Tehnilistele näitajatele pole midagi ette heita, kuid CD-ROMiga mudeli asemel tuleks praeguste hindade juures küll vähemalt CD-kirjutaja või kombineeritud DVD/CD-RW seadmega arvutit eelistada.

Kena must korpus hõbedaste detailidega, samades värvides õhuke klaviatuur ja rullikuga hiir. Kaks USB 2.0 pesa ja kõrvaklappide pesa esipaneelil. Koos arvutiga saadeti 15-tolline, must BenQ T 502 LCD-kuvar (hind 2590kr), mille resolutsioon on 1024x768, reaktsiooniaeg 25ms. Väike, odav, hea pildi kvaliteediga ja kirjatöö jaoks täiesti sobiv. Probleeme pole ka filmide vaatamisega. Suurt jõudlust nõudvate arvutimängude jaoks integreeritud videokaart niikuinii ei sobi, seega võib kuvar väike olla. Kui kavatsetakse tulevikus lisaks hankida mõni kobedam videokaart, siis võiks 17-tollise LCD-kuvari osta, mille reaktsiooniaeg on vähemalt 16ms. Mida väiksem reaktsiooniaeg, seda kallim kuvar.

Arvuti käivitamisel selgus, et müratase on üsna suur. Põhisüüdlane oli toiteploki lärmakas ventilaator (arvutis on vaid kaks ventilaatorit). Mis teha, selle hinna eest vaikse toiteplokiga korpust ei saa. AMD Sempron protsessoritel ei ole Cool’n’Quiet tehnoloogiat, seetõttu protsessorijahuti ventilaatori pöörete arv ja müratase tühikäigul oluliselt ei lange. Pole aga sugugi kindel, et mõni paartuhat krooni kallim arvuti oluliselt vaiksem on. Kui hindate vaikust, siis tuleb valida nt selline Eestis müüdav arvuti, mille spetsifikatsioonist saab lugeda — Athlon 64 protsessor + Arctic Cooling Silencer 64 Ultra protsessorijahuti, Arctic Silentium 1 korpus, Arctic Silencer 6 videokaardijahuti jne. Paraku on hind palju kõrgem. Kui raha on vähe, tuleb müraga leppida.

Minu palvel oli arvuti kõvaketas kaheks partitsiooniks jagatud ja esimesse Windows XP installeeritud. Vabasse partitsiooni installeerisin Mandriva Linux LE2005 (täpsemini küll selle põhjal kokku pandud kaheplaadise, nn koolidistro varajase testversiooni). Installeerimisprobleeme ei olnud. Valisin vaikimisi pakutud parameetrid ja 15 min pärast oli Linux ja kogu rakendustarkvara töökorras. Lisaks KDE-programmidele installeeriti ka GNOME fototöötlusprogramm GIMP (seegi kavatsetakse sügiseks eestindada). OpenOffice.org kontoritarkvarast oli versioon 1.9.95. Vaikimisi paigaldatakse LE2005st mõnevõrra vähem programme. Sügisel ilmuva, korralikult eestindatud koolidistro suurimaks erinevuseks Mandriva Linux LE2005st näib kujunevat selleks ajaks juba valminud OpenOffice.org 2.0 lõppversioon ja täiustatud eesti keele õigekirja kontrollimise programm (speller).

Kokkuvõtteks: selle raha eest on arvutit küllalt. Kui Linuxiga hakkama saate, on kogu tarkvara tasuta. Kuvari ja kõlarid (kui te just kõrvaklappidega piirduda ei kavatse) peate igal juhul juurde ostma.