Tutvumiseks antud arvutis oli Asus P4P800 emaplaat, 2,4GHz Pentium 4 hyperthreading protsessor, 2x256MB Kingston DDR400 mälu, 80GB Seagate Barracuda Serial ATA kõvaketas, 48x24x48x16 LiteOn DVD/CD-RW kombiseade ja Hecules Prophet Radeon 9800 Pro 128MB AGP 8x videokaart. Hind 21480 kr. Kiitust väärib eestikeelne juhend ja asjaolu, et soovi korral installeeritakse tasuta OpenOffice kontoritarkvara.

Müra vähendamiseks on kasutatud Zalman ZM300A-APF toiteplokki (ventilaatori pöörlemiskiirus on temperatuuril kuni 60 kraadi alla 1500p/min ja müratase 20-25dB). Protsessorit jahutab Zalman CNPS7000-Cu Cooler (välisdiameeter 11cm, mass 780g, müratase 20dB, pildil), korpuse ventilaatoriks on reguleeritava pöörlemiskiirusega Enermax UC-9FAB. Videokaardi ventilaator on asendatud hääletu Zalman ZM80A-HP HeatPipe jahutiga, mass 400g. Emaplaadi põhjasillal on ventilaatori asemel radiaator. Seega on mürataseme vähendamiseks tehtud kõik, mis õhkjahutuse korral võimalik. Kogu see luksus tõstab arvuti hinda umbes 3000 kr võrra. Tulemuseks on arvuti, mis pole küll hääletu, kuid siiski märksa vaiksem kui tavalisi jahuteid kasutavad arvutid. Müraspektris puuduvad videokaardi ventilaatorile omased kõrgemad sagedused. Seetõttu võiks müra asemel pigem kasutada terminit sumin.

Huvitaval kombel on protsessori ja korpuse ventilaatorite pöörete arvud veidi suuremad, kui eelmises minu poolt testitud (standard)arvutis, vastavalt: 2400(2260) ja 1900(1628) p/min kontoritarkvara ja Inteneti kasutamisel. Mängimisel jääb müratase samaks, korpuse ventilaatori pöörete arv kasvab vaid 100p/min. Mängides on mürataseme erinevus standardarvutiga võrreldes eriti märgatav.

Protsessori ja emaplaadi temperatuurid olid hämmastavalt madalad, vastavalt 30 ja 31 kraadi, mängimisel 34 ja 35 kraadi (umbes 10 kraadi vähem kui standardarvutil). See tähendab, et klokkijatele on piisavalt reservi. Videokaardi radiaatorid on kuumad, kuid mitte tulised. Kätt kannatab peal hoida. Zalman HeatPipe jahutussüsteem tuleb seega korralikult toime ka Radeon 9800 Pro jahutamisega. Sellele aitab kahtlemata kaasa see, et videokaart paikneb vahetult Chieftec DG-01WD-U korpuse ventilaatori all. Tegemist on nn fulltower korpusega, mis mulle isiklikult ei meeldi (suur, esipaneelil pole kõrvaklappide pistikut, arvuti käivitamiseks ja optilise seadme kasutamiseks tuleb avada uks). Suur korpus tagab parema jahutuse, kuid kui just väga kiiret protsessorit ei soovita, võib arvuti lasta ka väiksemasse korpusesse monteerida.

Proovisin tutvumiseks antud arvutil ka hiljuti Arvutiuudistes vilkstanud DVD-rippimisprogrammi DVD Shrink 2.2. 3,7GB suuruse filmi kõvakettale rippimiseks kulus vaid 4 minutit. Kõvakettalt saab filmi vaada kaasa antud PowerDVD programmiga, mis välistab vaatamise ajal DVD-seadmest põhjustatud lisamüra. 

Usun, et neil, kel jätkub raha tipparvuti ostmiseks, pole mugavama töökeskkonna nimel kahju veidi rohkem maksta. Igatahes on tervitatav, et Beesting sellist arvutit pakub. Tippvideokaardiga arvuti tellimisel tuleb arvestada kaardi tarnimise ajaga, sest laos selliseid kaarte ei hoita. Firma turustab ka Zalmani jahuteid ja paigaldab neid soovi korral olemasolevatele arvutitele ja videokaartidele.