Praeguse seisuga on Eestis justkui kaks Concordia ülikooli. Ühe neist lõid Concordia ülikooli üliõpilasi, õppejõude ja töötajaid ühendav MTÜ Concordia Akadeemiline Ühisus ja erakõrgkool Audentes AS ning tekkis International University Baltica.

Teisel pool asetseb pankrotistunud Concordia Varahalduse OÜ omanik Mart Susi, kes on kooli endise omaniku ja rektorina sõlminud kompromissettepaneku Akadeemia Nordiga. Selle ettepaneku jõustumisel peaks Concordia ülikool hakkama kuuluma Nordi alla, kirjutab Postimees.

Samas on nii avalikkust kui ka üliõpilasi hoitud infosulus, mis saab õppuritest sügisel või neist, kes soovivad lõpudiplomit juba praegu saada.

“See, mis siin Eestis toimub, on äärmiselt imelik,” ütles üks anonüümsust palunud Concordia ülikooli lõpetama pidav läti tudeng. “Siin ei ole tegu mitte möödarääkimise või arusaamatusega, vaid lihtsalt kahe ülikooli vahelise konfliktiga — ning tudengid muudkui jooksku ja selgitagu, mis toimub.”

Läti noormees, kes on diplomi akadeemilise komisjoni ees kaitsnud, on sellest siiani ilma, sest õppejõudude loodud uuel ülikoolil pole õigust seda väljastada. Vana ülikool nõuab noortelt aga uut kaitsmist.

International University Baltica meediateaduskonna dekaani Hagi Šeini sõnul ei saa uus ülikool diplomeid välja anda. Ta tunnistas, et Concordia Rahvusvaheline Ülikool pole momendil veel likvideeritud ja annab seega kaitstud diplomid ka välja. Kes peaks rektori asemel diplomid allkirjastama, ei osanud Šein öelda, kuid pakkus, et selle inimese peaks volitama pankrotihaldur.

Diplomite väljaandmisõigust ei ole ka Akadeemia Nordil, sest Susiga sõlmitud kompromissettepanek pole jõustunud ja endise struktuuriga Concordia ülikool loomata. Praeguste lõpetajate suhtes on Akadeemia Nordi professor Gräzin nõutu ja selgitas, et ta on pöördunud selles küsimuses haridus- ja teadusministri poole.