Post kirjeldas metallist kaubakonteinereid, mis moodustavad CIA ülekuulamiskeskuse Afganistanis al Qaeda ja Talibani võitlejaid jahtivate USA vägede Bagrami õhujõudude baasis.

Koostööst keelduvaid vange sunnitakse sageli mustades peakottides või üle värvitud prillidega tundide kaupa seisma või põlvitama, kirjutas ajaleht CIA ülekuulamismeetoditega kursis olevatele luureallikatele viidates.

Vahel hoitakse kinnivõetuid veidrates ja piinarikastes asendites ning takistatakse ööpäevase valgusrünnakuga magamast. Sellist kohtlemist nimetatakse “stressi- ja survetehnikaks”.

Need, kes soostuvad koostööga, saavad vastutasuks inimliku kohtlemise ja mõnikord ka raha.

Mõned koostööst keeldujad antakse üle välisriikide luureteenistustele, mille rakendatavat piinamist on tauninud nii USA valitsus kui inimõigusorganisatsioonid, kirjutas Post.

“Bushi administratsiooni mitmepalgelise ülemaailmse terrorismivastase sõja üks kõige tumedamaid, kuid samas väga elujõuline rinne on terrorismis kahtlustatavate kinnipidamine ja ülekuulamine,” väidetakse kirjutises.

USA võimud on Afganistanis kinnivõetute kohta väga napilt andmeid avaldanud, avalikkusele pole teada nende arvu, nimesid ega asupaiku.

Posti andmed pärinevad mitmelt endiselt luureametnikult ja kümnelt praeguselt USA rahvusliku julgeoleku ametnikult, kellest paljud on isiklikult vangide kohtlemisele tunnistajaks olnud.

Lehe väitel balansseerib vangide kohtlemine inimliku ja ebainimliku, lubatu ja lubamatu piiril.

USA valitsus taunib avalikult vangide piinamist, kuid mitmed Posti artikli tarvis küsitletud julgeolekuametnikud kaitsevad vangide kallal vägivalla tarvitamist kui õiglast ja vajalikku.

“Nad väljendasid veendumust, et Ameerika avalikkus toetab nende seisukohta,” kirjutas Post.

USA ametlikel andmetel on 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel mitmel pool maailmas kinni võetud ligi 3000 terrorivõrgustiku al Qaeda arvatavat liiget. Umbes 626 neist on paigutatud USA mereväebaasi Kuubal Guantanamo lahes.

Ametnike hinnangul on alla saja vangi kolmandatele riikidele edasi antud. Tuhandeid terrorismis kahtlustatavaid on vahistatud USA abiga riikides, kus vangide jõhker kohtlemine on üldteada.