Plaan näeb ette relvajõudude kasutamist karantiini kehtestamiseks biorelvarünnaku korral ning luureagentide nn. “punaseid rühmi”, mille ülesandeks on terroristide moodi mõelda — nuputada viise USA rajatiste ründamiseks, et siis leida paremaid võimalusi nende kaitseks.

“Ameeriklaste kaitsmine rünnakute eest on meie kõige pakilisem riiklik ülesanne ja me peame selle täitmiseks tegutsema,” ütles Bush, tutvustades kauaoodatud siseriiklikku kaitsestrateegiat, mille ta tellis pärast 11. septembri terrorirünnakuid.

Bushi algatus kutsub koostama uusi seadussätteid kahtlusaluste väljaandmise ja salastamise kohta, uute vaktsiinide väljatöötamisele, piirikontrolli karmistamisele ning olulise infrastruktuuri, nagu elektrijaamade ja torujuhtmete, paremale kaitsmisele.

Samuti soovitatakse välja töötada kõrgtehnoloogilisi meetmeid inimeste identifitseerimiseks ning kehtestada üleriigilised nõuded osariikide juhilubadele. Kuid plaan ei maini riiklikku isikutunnistust, mille sisseseadmist osa ameeriklasi pooldab, osa aga mitte, kartes võimude liigset sekkumist inimeste eraellu.

Plaan kutsub osariikide ja kohalikke omavalitsusi ning erasektorit kandma märkimisväärset osa siseriiklikest kaitsekuludest. Kava on seotud Bushi varasema ettepanekuga moodustada sisejulgeoleku ministeerium.

“See põhjalik plaan määrab selged käsuliinid ja kohustused — föderaalametnike, kuberneride, linnapeade, kogukonna- ja ärijuhtide ning Ameerika kodanike kohustused. Kui meil on neist kohustustest parem ettekujutus, saame paremini suunata raha ja inimjõudu, et neid täita,” ütles Bush Valge Maja roosiaias peetud kõnes.

President kutsus kongressiliikmeid sisejulgeoleku ministeeriumi moodustamist lõpule viima. Hea oleks ministeerium moodustada enne 11. septembrit, mulluste terrorirünnakute aastapäeva, ütles esindajatekoja spiiker Dennis Hastert pärast Bushi kõnet.