“Meil ei ole tõendeid, et Saddam Hussein olnuks seotud 11. septembriga,” ütles Bush kohtumisel kongressiliikmetega ajakirjanikele.

Sellega lükkas ta ümber asepresident Dick Cheney pühapäevasest usutlusest jäänud mulje, et selline seos võis siiski olla.

Demokraadid on süüdistanud administratsiooni “valekujutelma” tekitamises, et Saddam oli terrorirünnakutega isiklikult seotud.

Ajalehe Washington Post septembris korraldatud küsitlus näitas, et 69 protsenti ameeriklastest peab Saddami 11. septembri terroriga isiklikult seotuks, hoolimata tõendite puudumisest.

Cheney jättis pühapäeval telekanalile NBC antud usutluses lahtiseks võimaluse, et Saddam ja 11. septembri vahel on seos.

Cheney sõnul “pole üllatav”, et rahvas peab Saddami seotuks terrorirünnakutega, milles süüdisatakse Osama bin Ladeni võrgustikku al Qaeda.

“Me ei tea,” sõnas Cheney. “Meil on üha enam andmeid sidemetest Iraagi ja al Qaeda vahel, mis ulatuvad tagasi peaaegu kogu 1990. aastatesse.”

Bushi sõnul oli Cheneyl Iraagi ja al Qaeda sidemetest kõneldes õigus. Ta viitas Põhja-Iraagis tegutsevale ja väidetavalt al Qaedaga seotud islamirühmituse Ansar al-Islam jordaanlasest liidrile Abu Musab Zarqawile, kes Ühendriikide andmetel sai Bagdadis arstiabi ja aitas korraldada ühe Jordaanias viibinud USA diplomaadi tapmist.

See aga ei tähenda, et Saddamil olnuks al Qaedaga isiklikud suhted, rõhutas Bush.

Vaatamata nüüdsele Cheney väidetest distantseerumisele viitas Bush oma sõjaeelsetes kõnedes sageli Iraagi ja al Qaeda seostele ja hoiatas, et Saddami massihävitusrelvad võivad sattuda valedesse kätesse. Mingeid massihävitusrelvi Iraagist seni leitud ei ole.

Hiljutistes kõnedes on Bush nimetanud Iraaki terrorisõja “keskrindeks” ja öelnud, et USA okupatsiooniväed on seal Saddamile truuks jäänud võitlejate kõrval vastamisi ka “välismaise elemendiga”.

Seni ei ole USA võimud suutnud demonstreerida ühtki välismaalast, kes oleks viimase aja rünnakutest osa võtnud.