Westminsteri palee ümber paigutati neljapäeva õhtul kümneid voodisuurusi betoonplokke, mis peavad takistama terroriste pommiautodega parlamendihooneid või Big Beni rammimast. Tõkked on ettevaatusabinõu ja mitte reaktsioon luureandmetele peatsetest terrorirünnakutest, kinnitas politsei.

Samas möönsid korravalvurid, et tõkked seati üles pärast Saudi ja Maroko suitsiidirünnakuid. Et aktsioon tuli kohe pärast seda, kui USA otsustas oma siseriiklikku terrorihäire taset tõsta, näitab, et London kardab endiselt islamiäärmuslaste rünnakuid.

“Me astume ka edaspidi kõik sammud, mis meie meelest on vajalikud avalikkuse kaitsmiseks ja julgustamiseks,” kõlas Londoni politsei teadaanne. “Kuigi meie sõnum on endiselt “valvelolek, mitte häire”, kordame üleskutset valvsad olla.”

Sel nädalal al-Jazeera telekanalis edastatud sõnumis kutsus väidetav al Qaeda juhtkonnaliige moslemeid džihaadile Suurbritannia, USA, Austraalia ja Norra vastu.

Al Qaeda pole 11. septembri rünnakutest saadik lääneriikides edukaid terroriakte korraldanud, eelistades lihtsamaid sihtmärke Kenyas, Balil, Saudi Araabias ja Marokos.

Sellest hoolimata on mitmed Euroopa riigid, nende seas Itaalia ja Prantsusmaa, terrori suhtes valvel.

Ekspertide sõnul teeb USA range julgeolekuvalve Euroopa ründamise seda tõenäolisemaks.

Siiski on valvsuseaste riigiti erinev. Näiteks Austria julgeolekuametnikud kinnitavad, et ei näe islamisissides mingit otsest ohtu.