Esimesena andis enda presidendiks kandideerimise soovist mõista Siim Kallas ning tegi soovi ametlikult avalikuks 16. aprillil. Jaak Jõerüüt kinnitas sellele ametlikule teadaandele järgnenud nädalal 22. aprillil Delfile, et nõustub kandideerima, kui ta kandidaadiks esitatakse.

Rahva seas kõige populaarsem võimalik kandidaadiks pretendeerija Marina Kaljurand ei kinnitanud pikalt, kas ta soovib presidendiks kandideerida või mitte. Vabaerakonna korraldatud kohtumisel tema kui potentsiaalse kandidaadiga 23. aprillil ütles Kaljurand, et nõustub kandideerima.

Olukord on põnev, sest kogunenud Reformierakonna juhatus teatas otsusest, et Reformierakond alustab parlamendis ühise kandidaadi otsimist. "Reformierakonna eelistus on leida parlamendis vähemalt 68 riigikogu liikme toetus ühiskandidaadile. Mööname, et meil on tugevad pretendendid, kuid me ei vali presidenti üksi," sõnas Rõivas.

Samal ajal toimus ka Tallinna linnavalitsuse pressikonverents, kus uuriti Keskerakonna esimehelt Edgar Savisaarelt, kas ta on mõelnud presidendiks kandideerimise peale, kuivõrd Siim Kallas on öelnud, et debateeriks Savisaarega hea meelega.

"Andsite mulle hea mõtte, aga üldiselt Keskerakonna volikogul on plaanis selles küsimuses kokku tulla juunikuus, küllap me siis jõuame ka presidendikandidaadi väljakuulutamise juurde," sõnas Savisaar.

Vabaerakond on aga teatanud, et hakkab sellest nädalast alates korraldama avatud kuulamisi, et saada rohkem aimu nende inimeste seisukohtadest, keda on avalikkuses sobivate kandidaatidena esile tõstetud ja kes võiksid pälvida erakonna ja fraktsiooni liikmete toetust kui mitte esimeses, siis võib-olla teises või kolmandaski ringis.

Vaata üha hoogu koguva presidendivalimiste arengut blogist: