Obama vannutatakse ühendriikide 44. presidendiks järgmise aasta 20. jaanuaril, vahendab CNN.

Obama sai ülekaaluka võidu vabariiklase John McCaini üle, kes lubas Obamat riigivalitsemisel aidata. McCain helistas Obamale, et teda õnnitleda ning Obama teatas, et soovib arutada, kuidas kaks meeskonda võiksid koostööd teha.

Ka president George Bush helistas Obamale, et edastada oma õnnitlused. Bush kutsus Obama Valgesse Majja külla.

Praeguse seisuga on Obamal 338 valijamehe toetus, McCainil 163. Obama poolt hääletas äsjase seisu järgi 52 protsenti ameeriklastest, McCainile andis hääle 47 protsenti valijatest.

Obama kindlustas võidu, kui saavutas häälteenamuse Ohio, Florida, Virginia ja Iowa osariikides, mis on USA presidendivalimistel läbi aegade olnud võtmetähtsusega.

Obama võitis ka Virginia osariigis, kus pärast 1964. aastat pole demokraatliku partei kandidaat presidendiks valituks osutunud.

Samuti on Obama võitnud Washingtoni, Oregoni, California, Nevada, Colorado, New Mexico, Minnesota, Wisconsini, Michigani, Illinois’, Havai, Pennsylvania, New Yorgi, Maine’i, Vermonti, New Hampshire’i, Massachusettsi, Connecticuti, Rhode Islandi, New Jersey, Delaware’i ja Marylandi osariikides ning Columbia ringkonnas

Vabariiklane John McCain on seni kindlustanud endale 163 valijamehe toetuse, olles olnud edukam Alaska, Idaho, Montana, Wyomingi, Utah’, Arizona, Põhja-Dakota, Lõuna-Dakota, Nebraska, Kansase, Oklahoma, Texase, Arkansas’, Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia, Lõuna-Carolina, Tennessee, Kentucky ja Lääne-Virginia osariikides.

Valimistulemused ei ole veel selgunud Missouris, Indianas ja Põhja-Carolinas.

New Yorgis Times Squaril oli kohal ka ERRi võttegrupp.