Vaatasin ka kunagi baaris ja pubis mahlaklaasi taga jantivaid või kolmandat kohvi joovaid inimesi kui ogaraid. Peast põrunud ju, et tulevad lokaali ja meelemürgimärjukest ei telligi! Nüüd olen siis ise üks neist "ogaratest".

Peamiseid põhjuseid, mis panevad ikka ja jälle mõnda pubi külastama, on kaks - sõprade seltskonnale meeldib just see miljöö ning sageli mängib baaris elav muusika, mille järgi tantsida saab. Seega ainuke "probleem" on keelekaste, mille variandid karsklastele saab ühe käe sõrmedel üles loetleda - vastukaaluks aga alkoholisõprade "kätemeri" valikuvõimaluste osas.

Näiteks, mulle tõepoolest meeldib õlu selle mõrkja maitse pärast - kunagi maitses seepärast, et tegi purju, aga ka nüüd, kus alkoholi enam ei tarbi, meeldib aeg-ajalt üks külm õlu ära juua. Keskmine valikute rohkus baaris või pubis alkoholivaba õlu poolest on: üks. Kuigi joogimenüüs on loetletud kolm erinevat varianti, siis pahatihti olemas on tegelikult vaid üks - kui tahad, võta, kui ei meeldi mark, siis täna õlut ei saa. Võib-olla ja tõenäolisem ongi, et ka järgmine nädal pole midagi muutunud. Mõistagi on pubides, baarides n-ö "tavaliste" õllede valik laiem - ei vaidlustagi seda, ega pea enda suhtes diskrimineerivaks, see on loomulik - ning kohati võib juhtuda, et pakutakse ka sorti, mis veel menüüsse jõudnudki pole! On endal ette tulnud selliseid kordi. 

Millised variandid veel jäävad? Kõigi teiste jookide puhul on hinna ja mahu suhe väga paigast ära. Klaas mahla, mille eest käid välja ca kaks eurot (rohkem või vähem, oleneb kohast), meenutab rohkem suurt viinapitsi kui klaasi. Energiajook maksab enamasti nii nagu poeski rohkem kui õlu. Jäävad üle kohvi ning jäätisekokteilid või vesi. Hea terav kohv virgutab kindlasti, kuid tantsu keerutades tekib janu kustutamise vajadus, mille puhul kohvi joomine ei aita. Jäätisekokteili puhul on sama lugu - see pigem tekitab janu, kui et seda vähendab. Üle jääbki vesi ehk n-ö "vana hea". 

Seega kui soovid pubis või baaris elava muusika saatel ikka tunde jalga keerutada, koos teistega aega veeta, kuid kulutamise poolelt ikkagi ratsionaalseks jääda, siis suurima kasuteguriga ost olekski vesi. Või siis see üks variant alkoholivaba õlu, mis pakkumises on (alkoholivaba siider on veelgi harvem nähtus). Selline kokkuvõttev arutlemine viibki järelduseni, et baar oma mõttelt ongi siinmail pigem "täisjoomise koht", mitte "veeda seltskonnaga lõbusasti aega ka kaineks jäädes". Seda kinnitab ka nähtus, et mida rohkem alkoholi ostad, seda odavamalt kätte saad - hinnad mittealkohoolsete jookide puhul aga kogusest ei olene.