Ilusa disainiga korpuse mõõtmed on 9x35x27cm. Videokaarti asendab suhteliselt suure jõudlusega integreeritud ATI 9100, mis kasutab põhimälust kuni 128MB. Vaba AGP või PCI Express pesa eraldi videokaardi jaoks ei ole. Nõudlike 3D arvutimängude jaoks see arvuti ei sobi, kõige muu jaoks küll. Hädapärast saab siiski isegi Doom 3 mängida.

Üks võimalik komplekt on järgmine: protsessor Celeron D 330 (2,66GHz, 533MHz siin), 256MB mälu, 40GB SATA kõvaketas, DVD/CD-RW seade, LCD kuvar ACER 17” AL1711S, 16ms, 1280x1024. Komplekti hind ilma tarkvarata on 11650kr, sellest kuvar 3850kr. Arvuti hind koos klaviatuuri ja hiirega on seega 7700kr. Tarkvara Windows XP HE+eTrust Antivirus 1. a litsents maksab 1390kr. See tuleb lisaks osta.

Mälu võiks siiski olla 512MB ja kõvaketas vähemalt 80GB. Beesting pakub CRUZ Mini Me nime all sama protsessori, 512MB mälu ja 160GB kõvakettaga arvutit hinnaga 7790kr. Tutvumiseks antud arvutil oli 3GHz Pentium 4 HT protsessor, 512MB mälu, 120GB kõvaketas ja DVD-kirjutaja. Hind koos klaviatuuri ja hiirega 10750kr.

Emaplaat on ASUS P4R8L, tugikiibistik ATI RS300. Kaasas on vajalikud draiverid Windowsi keskkonna jaoks.

Valida võib kas hõbehalli või musta korpuse. Esipaneelil olevad liidesed on varjatud uksega. Teine, automaatselt avanev uks varjab optilist seadet, vt pilte esimesena viidatud allikast. Korpus on varustatud kõigi vajalike liidestega. Esipaneelil on 2 USB 2.0 pesa, 6 ja 4 kontaktiga FireWire (IEEE 1394) pesad, optiline S/PDIF, mikrofoni ja kõrvaklappide pesad, PCMCIA kaardi pesa (lauaarvutitel üsna haruldane) ja mälukaartide pesa, kuhu võib pista 4 tüüpi mälukaarte (SM, MS, MMC, SD). Tagapaneelil on veel 2 USB 2.0 pesa, VGA ja DVI pesad kineskoop- ja LCD-kuvari jaoks, klaviatuuri ja hiire pesad, paralleel ja jadaport, heliväljundid (5.1 heli jaoks), TV-väljund ja Ethernet-kaabli pesa. Mida veel soovida?

Protsessorijahuti on ASUSelt ja kuulub komplekti. Ventilaatori pöörete arvu reguleeritakse automaatselt, BIOSI ja emaplaadi koostööna. Kaasas on utiliit ASUS Probe, mis võimaldab jälgida ventilaatori pöörete arvu ning protsessori ja emaplaadi temperatuure. 3GHz protsessori temperatuur ei ületanud tavatööde korral (sh plaadilt DVD-filmi mängimine) 42 kraadi. Protsessori ventilaatori pöörtete arv oli vahemikus 2150-2600 p/min. Käivitamisel oli see paari sekundi jooksul palju suurem.

Müratase on suhteline mõiste. Mõnede kommentaatorite arvates on arvuti vaikne, teised väidavad, et selle ventilaatorit on kuulda ka teise tuppa (seda küll ainult terava kuulmise ja lahtiste uste korral). Mulle tundus, et arvuti on veidi vaiksem minu 733MHz PIII lauaarvutist, mis pole 3,0GHz protsessorit arvestades paha. Vaikseks ma seda arvutit küll ei nimetaks, kuid müratase on siiski väiksem kui enamikul mulle seni tutvumiseks antud arvutitel. Umbes sama palju maksev, Transmeta protsessori ja 14,1-tollise ekraaniga sülearvuti on igatahes tunduvalt vaiksem, kuid jääb muidugi muude näitajate poolest vaadeldavale alla.

Ega standardse Inteli protsessoriga barebonet ilma keeruka jahutussüsteemita päris vaikseks saagi, vt teisena viidatud allikat. Ka uued Enhanced SpeedStep tehnoloogiaga Inteli protsessorid ei muuda pilti, sest nende taktsagedust ei langetata isegi tühikäigul alla 2,8GHz. AMD Athlon 64 Cool’n’Quiet puhul on minimaalne taktsagedus 800MHz.

Installeerisin arvutile Windows XP HE lisaks DVD-plaadilt Mandrakelinux 10.1. Selleks kulus veidi üle 10 minuti (koos kogu vajaliku rakendustarkvaraga). Minu üllatuseks tunti integreeritud videokaart ära ja töötas ka riistvaraline 3D-kiirendus (eraldi draiverit polnud selleks vaja tõmmata). Probleeme ei tekkinud ka heliga ega Ethernet-võrguadapteriga. Kohe pärast installeerimist töötas Starmani Interneti püsiühendus ja koduvõrk. OpenOffice.org tekstiredaktor käivitus 5 sekundiga (lõpetage jutt OO.o aeglusest, kasutage korralikku arvutit). Mälupulk ja Canon PowerShot 75 digikaamera tunti ära. Müratase oli sama, mis Windowsi korral.

Pundit-R on ilmekas näide sellest, et arvuti ei pea tingimata olema suur, näotu, laua alla paigutatav plekkkast.

Plussid: ilus väike korpus, mis sobib ka lauale paigutamiseks, kõik vajalikud liidesed, mõõdukas müratase; miinused: emaplaadil puudub vaba pesa videokaardi jaoks. Kui kiiret videokaarti nõudvaid arvutimänge ei mängita, siis soovitan koduarvutiks tavalise korpusega lauaarvuti asemel.

Vaikse koduarvuti otsingud jätkuvad. Kui mõnel arvutivalmistajal on sellist, Linuxiga töötavat ja kõigi vajalike liidestega arvutit pakkuda, siis andke aga teada.