Festivali eestvedaja Kristi Liiva sõnul saab tänavu teoks suur osa 2013. aasta sõnarokifestivali algsest unistusest luua isetekkeline heade ideede ja Eestist hoolivate inimeste kohtumispaik. "Tänavuse programmi 220 arutelu toovad Paidesse kümned inimesed ja ühendused üle Eesti ning see lubab meil väita, et Arvamusfestival on tõesti isetekkeline," ütles Liiva. "Festivalitiim korraldab vaid kaheksa arutelu ja loob Paidesse eelkõige keskkonna. Pluss õhustiku ja sõnastab hea arutelutava, milles mõttevahetused toimuvad, arutelud toovad aga kohale inimesed ja organisatsioonid kust iganes."

Aruteluprogramm on tõeliselt mitmekesine, teemasid on haridusest julgeolekuni ja riigijuhtimisest alkoholikultuurini. Euroopa Parlamendi Eesti infobüroo toob tänavu Arvamusfestivalile debati, kus meie europarlamendi liikmed keskenduvad ajakirjanik Neeme Raua modereerimisel võimalikele lähituleviku arengutele Venemaal ning teevad juttu ka Euroopa ja Venema rahvaesindajate koostöö võimalikkusest.

"See ei ole festival "arvamusliidritele", kes õlleklaasi taga teineteist suurepäraste tekstide ja kasutatud kujundite eest teineteist kiidavad," sõnas Arvamusfestivali kultuuriprogrammi kuraator Ott Karulin. "Festivali eesmärk on ju algusest peale olnud arvamuskultuuri ja arvamusavaldamise kultuuri arendada; seda peavad õppima mitte ainult need, kes kirjutavad arvamusartikleid, vaid ka need, kes neid loevad – see on võrdselt tähtis."

Võrreldes eelmise aastaga on festivalil ka nii mõndagi uut. Näiteks Mäeala muutub mõnusa atmosfääriga paigaks, kus saab teiste osalejatega sõprust sobitada ja koos unistada, millises Eestis sooviksime tulevikus elada. Teiseks laieneb festival Paide Vallimäelt keskväljakule ja Tallinna tänavale, kus Mängude alleel saab kätt proovida lauatennises või males, kosutada ennast erinevates keskväljaku pop-up kohvikutes ja nautida kultuuriprogrammi.

Sarnaselt eelmistele aastatele on festivalil vaba mikrofon, Eesti parimate džässmuusikutega festivaliklubi, lasteala ning hulgaliselt töötubasid. Olemata ei jää ka vaheldusrikas filmi- ning teatriprogramm. Kunstihuvilistele jagub tegevust noorte tänavagraafika konkursist kuni Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriosakonna 2015. aasta magistritööde näituseni välja.

Kolmas Arvamusfestival algas reedel keskpäeval, kuid juba kell 11 on neil, kes festivali suunas teel, võimalik R2 kanalilt kuulata Paide Vallimäelt eetrisse minevat "Olukorrast riigis" erisaadet. Festival lõppeb parlamendierakondade esimeeste aruteluga Orualal laupäeva õhtul.