Visketehnika polnud aga kuhugi kadunud, ta oli olemas. Selle kinnituseks olid lauda taga lagedal (loe: külavõistlused Valgas, Helsingborgis ja mujal, kus konkurente pole kohal) heidetud pikad kettakaared.

Mille muuga kui puudujääkidega psüühikas põhjendada Gerdi alla võimete sooritusi niipea kui Leedu heitja Alekna silmapiiril. Treenimata silm näeb seost.

Vähe Aleknast, Ateenas oli heitesektoris ka Hispaania mees Pestano, kes Gerdi enda hinnangul ka ebastabiilse tehnikaga eestlasest kaugemale viskas. Viimasest faktist ammutas Gerd oma sõnade kohaselt enesekindlust, loodetavasti ta taustajõud teavad mil moel? Hoidku jumal kui Pestano Osaka võistluseks oma tehnika peaks korda saama.

Gerdi enesekindlust peaks tõstma siis ka teadmine, et Franz Krueger värske Soome kodakondsena on lähedal vormile, mis võib tagada meile tuttava hümni mängimise Osakas.

Kanteri abimees Raul Rebane sõnab peale kaotust Aleknale: “Paljud kandsid meid nüüd maha, aga me ise säilitame lootuse, et suudame vastu hakata”.

Nagu paistab, ei sõnasta ka Gerdi taustajõud (kel ambitsioonikas nimi Team 75) oma tegevust kui MM tiitlivõidu nimel töötamist, eesmärgiks on võetud vaid Aleknale vastu hakata, mida iganes see veel peaks tähendama.

Team teatab ka positiivses võtmes, et kaotati vähem kui eelmisel võistlusel.

Osakas ei oma tähtsust, kas MM tiitel kaotatakse 5 cm või 5 meetriga. “Neljas koht on jama”, ütles legendaaarne Kaido Kaaberma oma soorituse kohta olümpiamängudel vehklemises.

Kettaheites MM-il teine koht oleks jama, mehelt, kes stabiilselt üle 70 meetriseid heiteid sooritab.

Eeltoodu oli kirjutatud suve keskel. Sestpeale on Gerd võitnud veel kuhjaga võistlusi kui Aleknat pole kohal. Vilniuses ei päästnud ka Gerdi poolt heidetud 70 meetrit, Virgilijus pani taas rohkem ja võitis ise.

Omavaheliste kohtumiste saldo leeduka kasuks 4/0. Gerdi taustajõud teatasid peale Vilniuse võistlust, et hea ongi, et Gerd ei võitnud Aleknat, stiimul pidi MM-iks hea säilima.

Gerd sõitis mõni päev tagasi Osakasse, enne lahkumist lennujaamas intervjuul küsib ajakirjanik, et mis plaanidega Gerd suurvõistlustele sõidab? “Heita 70 meetrit ja enam”, kõlab vastuseks. Võitma Gerd ei lähe, saab selgeks.

MM-il võisteldakse võidu peale, tulemus on teisejärguline. Üks muidugi ei välista teist.

“Gerd peab kartma ennast ja Alekna varju”, ütles kergejõustikutreener Andrei Nazarov tabavalt küsimusele Gerdi tulemuse kohta MM-il.

Hooajal enne Helsingi MMi oli Tero Pitkämäki odaviskes võitnud praktiliselt kõik võistlused ja kõvade tulemustega. Soomlased arvestasid kindla kullaga kodusel MM-il, ka Gerdile on juba vähemalt hõbe pressi poolt kaela riputatud.

Vihmas heidetud võistlusel viis kulla aga hoopis Värnik, Pitkämäki murdus ootustekoorma all.

Kas Gerd saab Alekna varjust võitu? Või on muidu libe ring?

Tarmo Noot