Kõneldes NATO uue strateegilise kontseptsiooni koostamisest, kinnitas president Ilves: rõhutatult ja üheselt peab välja tulema NATO tuumikülesanne – kollektiivne heidutus ja kollektiivne kaitse ning Euro-Atlandi ala julgeoleku tagamine, edastas presidendi kantselei pressiesindaja.

“Üks vahend nende eesmärkide tagamiseks on – hoolimata kõigi ühisest pikaajalisest tuumavaba maailma visioonist – NATO tuumaheidutus. Sealhulgas ka Ameerika Ühendriikide tuumarelvade paiknemine Euroopas nagu on seda ka Ühendriikide kohalolek Euroopas kõige laiemas tähenduses,” lisas Eesti riigipea.

President Ilvese sõnul jääb Afganistan Eestile prioriteetseks nii sõjalise panuse mõttes kui ka tsiviilkoostöö sihtriigina.

Eesti riigipea ja NATO peasekretär tunnistasid esimesi positiivseid märke, mis on Afganistanis näha pärast Ameerika Ühendriikide üksuste märgatavat suurenemist.

Rääkides NATO-Vene suhetest, ütles president Ilves: “Oleme seoses USA presidendi Barack Obama nn reset-poliitika ja USA-Vene tuumaleppega märganud Vene-poolse retoorika muutumist, mis on hea, ning loodame, et see lõpetab ka jutud vahetult NATO piiride äärde ballistiliste rakettide paigutamisest.”

Kohtumine