“Kahe-mehe-teenust, kus joobes juht ja tema auto tuuakse koduukseni, tellivad põhimõtetega vennad. Need, kes maani täis, istuvad ise rooli,” kinnitasid Pärnu bussijaamas kliente ootavad taksojuhid. Taksojuhid, kes oma nime nimetada ei soovinud, rääkisid, et pea kõik nende seast on napsitanud juhte ja nende autosid sõidutanud.

“Viin lõhnadega juhi tema isiklikus autos Tallinna ja tulen ka liinibussiga tagasi, kui hästi makstakse,” lausus eakas taksojuht Pärnu Postimehele.

OÜ E-Takso tegevdirektor Endel Hiis ütles, et kahte taksojuhti tellitakse sagedamini nädalavahetustel ja pühade ajal. Tema hinnangul kasutab sellist teenust peamiselt teadlikum klientuur. E-Takso kahe-mehe-teenuse miinimumtasu on 100 krooni.

OÜ Pärnu Takso juhatuse esimehe Edgar Põldme hinnangul vaesem rahvas sellist teenust ei kasuta. “Nemad võtavad kodus viina,” lausus Põldme. Tema sõnade kohaselt tuleb ärimeestel ette ärikohtumisi, mis tähendab, et võetakse ka pits konjakit.” Lõhnadega sõitmine on kuritegu ja trahvid on rängad, pealegi tekitab ajakirjandus prominentsete isikute puhul skandaali,” rääkis Põldme.

“Mõnikord ei ole üldse aru saada, et juht on alkoholi tarvitanud, aga mees ei sõida põhimõtteliselt, isegi kui väga vähe on joodud,” kirjeldas Põldme kliente.

Pärnu Takso kahe-mehe-teenuse hinnaks on taksomeetri näit, mis korrutatakse kahega. Ka Bristol Takso teenuse eest maksab klient taksomeetri näidu järgi topelt. Pärnu politseiprefektuuri patrulli ja järelevalve talituse politseijuhtivinspektor Imre Veber ei olnud sellisest teenusest kuulnudki, kuid pidas seda igati tänuväärseks. Veber tõdes, et roolijoodiku mõtteviis lähtub loogikast, et ehk ei jää vahele.

Veber ütles, et protokollide põhjal on politseile vahelejäänute joobeaste sageli üks-kaks promilli. Pärnu politsei teabeteenistuse statistika kohaselt on selle aasta üheksa kuu vältel kinni peetud 928 joobes roolikeerajat.

Esimest korda purjuspäi roolis vahele jäänutele on kohalikud politseinikud Veberi andmeil kohaldanud kaht liiki karistust: roolijoodikut võib trahvida 3000-9000kroonise summaga või võtta temalt 12-24 kuuks juhtimisõigus.