WAP (Wireless Application Protocol), mis on pilootprojektina kasutusele võetud Soome Soneras, võimaldab mobiiltelefoni vahendusel lugeda internetist uudiseid, broneerida pileteid, vaadata ilmateadet ja kasutada muid infoteenuseid.

Eesti Telekomi kontserni kuuluv Eesti Mobiiltelefon (EMT) plaanib tuua WAP-süsteemi pilootprojektina turule selle aasta hiliskevadel-varasuvel.

«Ei ole mõtet ajast ette rutata ja raha tuulde loopida,» põhjendas ajalist mahajäämust EMT tehnikadirektor Tõnu Grünberg. «Kui toome WAPi juunis, oleme ikka esimeses laines. Isegi suve alguseks ei saa mobiiltelefonid WAPiks vajalikku küpsust.»

Hansapanga tele- ja internetipanganduse osakonna juhataja Timo Mitt rääkis eile, et Hansapangas sai WAPi toetav tehniline lahendus valmis juba 1999. aasta lõpus. Praegu ei ole aga võimalik WAPi mobiiliga testida, sest ükski Eesti mobiilsideoperaator ei paku veel WAP-lahendusel põhinevaid teenuseid.

Mitt ütles, et esialgu hakkab Hansapank pakkuma mobiiltelefonide ja WAP-süsteemi abil lihtsamaid pangateenuseid -- kontojäägi kontrollimist ja pangaülekandeid. Ta ei osanud aga öelda, kui palju peavad kliendid WAP-teenuse eest maksma.

Ühispanga elektroonilise panganduse divisjoni direktori asetäitja Tammo Otsasoo ütles, et Ühispank on WAPiga tegelenud, kuid ei ole eriti pingutanud, sest seda ei ole võimalik praegu rakendada. Otsasoo kinnitas, et siis, kui WAPi kasutamine saab võimalikuks, hakkab Ühispank WAPile toetudes pakkuma klientidele lihtsamaid pangatehinguid.

Timo Mitt ennustas, et tulevikus hakkab enamik telefone võimaldama WAP-protokolli kasutamist, seega tehakse juba paari aasta pärast enamik pangatehinguid mobiilside abil. «Mobiiltelefon on alati kaasas ja inimesed hakkavad rohkem aru saama mobiilside headest pooltest,» lisas ta.

Praegu on Eestis saadaval vaid üks mobiiltelefoni mudel, mis võimaldab WAP-teenuste kasutamist -- Nokia 7110. See maksab umbes 7000 krooni. Kokku on neid telefone Eestis müüdud 200 ringis.

«Rohkem ei olnud neid telefone saada, tehnoloogia on kallis ja ei usu, et Nokia suurendaks nende telefonide tootmist,» põhjendas Eesti suurima mobiiltelefonide müüja ASi Esmofon juhatuse esimees Aivar Sirelpuu, miks on WAPi toetavaid mobiiltelefone vähe müüdud. «Kui aparaate oleks saadaval, siis ostetaks vähemalt 1000 telefoni kuus.»

Sirelpuu märkis, et veebruaris jõuab Eesti turule uuendatud Motorola Timeporti mudel, mis toetab WAP-süsteemi. «Tarkvara on uuendatud ja see mudel on Nokia 7110st väiksem ja mugavam,» märkis Sirelpuu. Ericssonilt ei ole Sirelpuu sõnul lähiajalt WAPi toetavaid mobiiltelefone oodata.

Ka Soome mobiiltelefonioperaatorid on rahulolematud uue WAP-tehnoloogia kasutamisvõimalusega varustatud telefonidega. Sonera ja Radiolinja esindajad kinnitasid Kauppalehti Online'ile, et telefone pole saada ja nad ei tööta korralikult.

Radiolinja Eesti (RLE) turundusjuht Andrus Hiiepuu ütles, et RLE hakkab WAP-teenuseid arendama, kuid ei soovinud välja öelda, millal võiks RLE WAPi oma klientidele pakkuda.