Eesti Arstide Liidu hinnangul on seagripi puhul tegemist väga nakkava viirusetüvega, mis epideemia puhkedes põhjustab laialdase haigestumise ja kardetavasti ka surmajuhte, seisab meediale edastatud teates.

Liit arvab, et möödunud aastakümnete gripipandeemiate kogemuste põhjal võib haigestuda kuni 40 protsenti elanikkonnast. "Haigus kulgeb enamikul juhtudest suhteliselt kergelt, kuid suur tüsistuste oht on rasedatel ja krooniliste haigustega inimestel. Seniste kogemuste järgi haigestuvad eelkõige nooremad tööealised inimesed, seega avaldab epideemia tõsist mõju paljude oluliste valdkondade, eriti tervishoiu ja sisejulgeoleku toimimisele ning kogu majandusele," seisab Pevkurile saadetud kirjas.

Liit lisab, et meie naaberriigid Skandinaavias on juba alustanud vaktsineerimisi A-gripi viiruse H1N1 vastase vaktsiiniga ning Soomes vaktsineeritakse esmalt rasedaid, krooniliste haigustega patsiente, tervishoiutöötajaid ja teisi riskigruppidesse kuuluvaid inimesi.

Liidu sõnul väheneb tervishoiutöötajate massilise haigestumise korral järsult arstiabi kättesaadavus, samuti levib nakkus vaktsineerimata arstide ja õdede kaudu.

Kuna haigestumise vastu on olemas tõhusat kaitset pakkuv vaktsiin, näitab arstide liidu hinnangul selle tellimisega hilinemine kahjuks kas Sotsiaalministeeriumi tegevuse ebakompetentsust või hoolimatust rahva tervise suhtes. "Ootame Teilt kiiret ja efektiivset tegutsemist, et vaktsiin võimalikult kiiresti Eesti elanikele kättesaadavaks teha. Soovime ka väga konkreetset vastust küsimusele, mitme nädala jooksul jõuab vaktsiin Eestisse," seisab kirjas.

Sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet ütles KUKU raadiole, et  arstide süüdistused ei ole põhjendatud ja ministeerium ei ole passiivne.  Normet ütles, et plaan on vaktsiini vähemalt riskirühmadele hankida, kuid ei osanud vastata, millal vaktsiin kohale jõuab.
Kindel plaan on vähemalt 200 000 doosi kättesaadavaks teha ja kindlasti jääb vaktsiini hankimine selle aasta sisse.