Istusin vastuvõtuosakonnas ja kuulsin, et kolleeg võtab verd Ants Pajumägilt, rääkis Eesti Päevalehele nime avaldamisest keeldunud kirurg, kes tunneb Viljandi liikluspolitsei komissari.

Siis märkas kirurg, et Pajumägit ennast kohal ei olegi. Tema asemel istus vastuvõtuosakonnas Pajumägi poeg, kellelt võeti verd isa dokumentide alusel. Pajumägilt verd võtnud tohter Airi Tiirats on kirurgi sõnul hiljuti haiglasse tööle asunud Tartust ega tunne Viljandi inimesi, mistõttu võidi Tiiratsit tema enda teadmata pettuses ära kasutada.

Selleks ajaks, kui kirurg pettuse avastas, oli veri Pajumägi pojalt võetud. “Minu teada analüüsi teha ei jõutud,” täpsustas kirurg.

Tiirats eitas kordusekspertiisi toimumist. “Mina ei ole võtnud verd ei Ants Pajumägilt ega tema pojalt,” nentis Tiirats. “Ainult see üks kord, kui ta toodi ekspertiisi pärast õnnetust.” Tiiratsi sõnul ei ole ka kuskil haigla dokumentides kirjas, et Ants Pajumägilt või tema pojalt oleks hiljem verd võetud.

Kirurg täheldas aga, et vastuvõtu paberitel oli kirjas, et Ants Pajumägi on toodud kordusekspertiisi.

Viljandi politsei pressiesindaja Agu Lalli sõnul Pajumägi kordusekspertiisi ei nõudnud. Ka Viljandi politseiprefekt Ester Kallakas ei teadnud kordusekspertiisist midagi. “Mind ajab see jutt naerma,” ütles Kallakas.

Kallakas viitas juhtumi võimatusele, kuna Pajumägi on linnas tuntud. “Kui ta saadab oma poja, siis peab ikka täiesti nõdrameelne olema.” Ta ei osanud ütelda, kas väidetavat võltsimiskatset hakkab politsei uurima.

Politsei peadirektor Harry Tuul sõnas, et asja vastu võiks tunda inimlikku huvi. “Aga Pajumägi ei tööta enam politseis ja me ei taha rohkem Pajumäest kuulda ega teda näha,” rääkis Tuul.

Tuul nentis, et kui võltsimiskatse vastab tõele, saab sellest kriminaalasja raames üks Pajumägit iseloomustav osa. Petmine ei pruugi Tuule sõnul Pajumägi karistust raskendada.

Endine Viljandi linnapea, siseminister Tarmo Loodus kutsus Harry Tuule eile enda juurde juhtunust aru andma ning ütles talle, et Pajumägi tulnuks ametist vabastada, mitte lubada tal lahkuda omal soovil.

Lisaks andis siseminister Loodus eile ministeeriumi sisekontrolliosakonnale ülesande algatada teenistuslik juurdlus, mille läbiviimisel võetaks erilise tähelepanu alla politseinike õigusrikkumised nii Viljandis kui ka kõigis teistes prefektuurides.

Pajumägi sõitis eelmise esmaspäeva õhtul teel suvekodust tööle 1,1promillise joobega otsa 21aastasele noormehele, kes hiljem haiglas suri.