Alates käesoleva aasta algusest on Eesti Pank eurosüsteemi liige, mis tähendab, et valuutakomitee aegne keskpanga roll ei kehti enam. Eurosüsteem koondab endas Euroopa Keskpanga ning kõigi eurot kasutavate Euroopa Liidu liikmesriikide keskpangad. Otsuseid võtab sellles süsteemis vastu Euroopa Keskpanga nõukogu, mis koosneb Euroopa Keskpanga juhatusest ning eurot kasutavate keskpankade presidentidest.

Kui valuutakomitee puhul tegeles Eesti Pank krooni vahetuskursi hoidmisega euro suhtes, siis eurosüsteemi kuuluva keskpangana on selle eesmärgiks hindade stabiilsuse säilitamine, mida võib teiste sõnadega kirjeldada ka kui madala inflatsiooni hoidmist.

Eurosüsteemi toimimise eripära on, et ehkki otsused võetakse vastu Maini-äärses Frankfuridis, viivad neid ellu kõik eurosüsteemi keskpangad. Eurot kasutavate riikide keskpangad ei ole Euroopa Keskpanga filiaalid — tegemist on ühe enamlevinud eksiarvamusega, mis ei arvesta eurosüsteemi detsentraliseeritud ülesehitust ning komiteedel põhinevat tööjaotust.

Selleks, et Euroopa Keskpanga nõukogu võtaks seisukoha mingis küsimuses, arutatakse vastavat küsimust vähemalt ühes komitees. Näiteks rahapoliitilistes küsimustes valmistab seisukohad ette rahapoliitika komitee või turuoperatsioonide komitee, mis vajadusel konsulteerivad õiguskomiteega. Komitee koostab Euroopa Keskpanga nõukogu ning sinna kuuluvad vähemalt kaks liiget igast eurosüsteemi keskpangast.

Kui komitee arutab küsimusi, mis puudutavad kõiki Euroopa Liidu riikide keskpankasid, võivad komitee töös osaleda ka kuni kaks liiget teistest keskpankadest. Kõikide komiteede teenindamise korraldab Euroopa Keskpank. Komiteede täieliku nimekirja võib leida Euroopa Keskpanga veebilehelt.

Komiteede süsteemi kasutatakse peamiselt kolmel põhjusel. Esiteks, kuna riikide keskpangad tegelevad otsuste elluviimisega, siis komiteede süsteem on vastava erialateabe ja -kogemuste rakendamiseks kõige sobivam viis. Teiseks, komiteede süsteem paneb suuremad ja väiksemad keskpangad võrdsesse seisu ning sellisel juhul saavad määravaks keskpankade spetsialistide pädevus ja kogemused. Kolmandaks, komiteede süsteemi kaudu on tagatud riikide keskpankade tegevuste järjepidevus ning nende toimimine ühtse meeskonnana eurosüsteemis.

Komiteed esitavad oma arutelude tulemused Euroopa Keskpanga juhatuse kaudu Euroopa Keskpanga nõukogule. Selleks ajaks, kui nõukogu liikmed mõnd küsimust arutama hakkavad, on tavaliselt komiteed vastavas küsimuses juba oma seisukohad kujundanud. Seetõttu on oluline, et riigi keskpanga president oleks vastava keskpanga spetsialistide kaudu pidevalt kursis komiteedes toimuvaga ning kujundaks riigi keskpanga seisukoha.

Eesti Panga roll eurosüsteemis on olla üks keskpankadest, mis kujundavad euroala rahapoliitikat. Eesti Panga tähtsus pärast euro kasutuselevõttu on kasvanud. Seetõttu on oluline säilitada olemasolevat, kuid ka mõjutada arengut eurosüsteemis tervikuna.

Autor on jurist ja Eesti Panga presidendi kandidaat.