Turion64 on AMD uusim 64-bitine sülearvutiprotsessor, mille maksimaalne soojuseraldus on kas 25W (tähekombinatsiooniga MT algavad mudelid) või 35W (tähekombinatsiooniga ML algavad mudelid). Protsessoril võib olla kas 512KB või 1MB L2 vahemälu. Testimiseks saadetud arvutil oli MT-32 protsessor, mille taktsagedus on 1,8GHz ja L2 vahemälu 512KB (MT-34 1,8GHz, 1MB), 2x512MB muutmälu, 80GB kõvaketas ja DL toega DVD-kirjutaja. Ekraan oli 15-tolline 1024x768, video integreeritud SIS M760, kuni 128MB jagatud mäluga. WiFi 802.11b/g ja Ethernet, 3xUSB 2.0, FireWire, S-Video out, kaardilugeja SD, MS, MMC ja MSPRO mälukaartide jaoks. Klaviatuur Skandinaavia paigutusega.

Sellise arvuti hind on 17550 kr (enne Turion protsessorite viimast hinnaalandust). Hinna sisse kuulub ka tarkvara: Windows XP HE (ilma operatsioonisüsteemita või mõne teise operatsioonisüsteemiga seda arvutit ei müüda), Works 8.0, Nero Express, WinDVD ja Norman antivirus V5.7. Nagu lisatud tarkvarast näha, on arvuti mõeldud kodukasutajale. Arvutimängudeks selline integreeritud DirectX 8.1 graafikaga arvuti ei sobi, kõigeks muuks aga küll. Suure jõudlusega protsessor, suur kõvaketas ja 1GB muutmälu peaksid hinda õigustama. Kes tahab raha kokku hoida, saab tellida ka 15550 kr maksva mudeli, millel on 1,6GHz Turion64 MT-28 protsessor, 60GB kõvaketas ja 512MB muutmälu.

AMD Turion64 on AMD Athlon 64 sülearvutitele kohandatud modifikatsioon. Spetsiaalne draiver langetab väikese koormuse korral dünaamiliselt protsessori taktsagedust. See vähendab voolutarvet ja soojuseraldust. Arvuti on meeldivalt vaikne (täiskoormusel 33,5 dB(A), väikesel koormusel 22,5 dB(A)) ja kuumeneb mõõdukalt. Aku peab ligi pool tundi vähem vastu kui Celeron arvutitel, akutest 2,5 tundi. Aga ega 3 kg kaaluv arvuti ju pidevaks kaasaskandmiseks sobigi, pigem ikka lauaarvuti asendajaks.

AMD HyperTransport tagab kiire andmevahetuse. Programmide installeerimine, akende avamine, heliplaatide rippimine — kõik käib kiirelt. 78 min pikkuse heliplaadi Wma-vormingusse rippimiseks kulus vaid 4 minutit.

Fujitsu-Siemens on pikaajalise arvutustehnika tootmise traditsioonidega firma ja on loonud laialdase remondivõrgustiku. Koostekvaliteet ja disain on väga head. Kõik arvuti ühenduspesad ja DVD-kirjutaja asuvad külgedel, taga on vaid VGA-pistiku pesa. Ekraan lukustub klaviatuuriga korpuse külge kahest punktist. Korpus on piisavalt jäik ja klaviatuur hea. Puutepaneeli paremal küljel asub piirkond, millel näppu liigutades saab lehekülge üles-alla kerida. Ekraan on üsna tagasihoidliku kvaliteediga (kontrastsus 100:1, heledus 181 cd/m2, vt kolmandana viidatud allikat). Piltide või video vaatamisel peab hoolega vaatenurka valima.

Turion64 on praegu ainuke 64-bitine sülearvutiprotsessor. Seega võiks selline sülearvuti sobida programmeerijale, kes tegeleb 64-bitiste programmide kompileerimisega. Selleks on aga vaja 64-bitist operatsioonisüsteemi ja kaasas olev, üle 1000 kr maksev tarkvara on sel juhul kasutu, kui just kahe operatsioonisüsteemiga multibuut arvutit ei kasutata. Installeerisin prooviks 64-bitise Windows XP. Integreeritud video ja Etherneti adapter tunti ära, heliadapterit ei tuvastatud. Tõmbasin AMD kodulehelt Turion64 protsessori draiveri, mis tagas taktsageduse reguleerimise. Viirusekaitseks tõmbasin tasuta Avast antiviruse. Põhimõtteliselt töötada juba saaks. Kompilaatori ja muu vajaliku tasulise 64-bitise tarkvara peaks kindlustama tööandja. Multimeediast huvitatud kodukasutajal ei tasu sellist eksperimenti siiski ette võtta, sest kõik kaasapandud CD-l olevad draiverid on mõeldud ainult Windows XP HE jaoks (nii väidab vähemalt plaadile trükitud hoiatus). WinDVD nt 64-bitise Windowsi all filme ei näita (konflikt vaikimisi kasutatava videodraiveriga).

Installeerisin prooviks ka 64-bitise Ubuntu 5.04 Linuxi. Heliadapter tunti sedapuhku ära, kuid tuumas olev taktsageduse reguleerimine Turion64-ga ei tööta (küll töötas see aga Athlon 64-ga lauaarvutil). Niisiis nokk lahti, saba kinni.

Programmeerija võib seega Amilo A7645 muuta multibuut arvutiks ja kasutada lisaks Windows XP HE-le kas 64-bitist Windows XP või mõnd tasuta 64-bitist Linuxit. 80GB kettale mahuvad mõlemad.

Kokkuvõtteks: sülearvuti eeskätt neile, kes kohe vajavad 64-bitist töökeskkonda. Sobib ka lauaarvuti asendajaks neile, keda arvutimängud ei huvita. Sakslased tituleerisid Amilo A7645 rahvaläppariks (Volksnotebook), pidades silmas selle odavamate mudelite mõõdukat hinda.