Energiajookide teema on juba pikemat aega olnud päevakajaline. Kuigi nende mõju kohta veel päris konkreetseid ja täpseid vastuseid anda ei suudeta on selge, et suurtes kogustes kahjustavad nad meie tervist.

Siinkohal on oluline mainida, et nii on see täiskasvanud inimeste puhul. Laps ei peaks ega tohiks üleüldse selliseid asju tarbida! 23. oktoobril ilmus Delfis artikkel,  mis kirjutas kuidas kahe Monster energiajoogi joomine võis põhjustada 14-aastase neiu surma. Tekib küsimus, kust peaks lapsed saama esmase informatsiooni millegi kasulikkusest või kahjulikkusest? Mina leian, et selleks on kaks kohta: kool või kodu.

Too neiu tarbis 24 tunni jooksul kaks purki energiajooki. Kokku sisaldus purkides umbes 320 mg kofeiini. Seda on tunduvalt vähem, kui surmav kofeiini doos (indiviidist lähtuvalt umbes 150-200 mg kilogrammi kohta). Siinkohal võrdluseks, et keskmine tass filtrikohvi sisaldab 110 mg kofeiini ning täiskasvanud inimese surmavaks koguseks on umbes 80-100 tassi kohvi. Probleem peitub aga selles, et lapse organism on täiskasvanu omast kordades haavatavam. Lisaks on energiajookides isaks kofeiinile mitmeid teisi aineid, mis lapse organismi kahjustada võivad.

Vanem peab viitsima uurida, aga mis saab siis, kui ta ise ka ei tea?

Kuid ma ei süüdistaks siinkohal vaid jooke tootvaid suurfirmasid. Võib-olla on see siiski vanemate tegemata jäetud töö, et nende lapsed sellist kraami tarbivad. Lapsevanem peab suutma lapsele selgeks teha, mida võib tarbida ning mida mitte, mis on normaalsuse piirid ja milliseid tagajärgi teatud ained tuua võivad. Paar tundi Internetist teema kohta uurida ei tohiks vanematele üle jõu käia.

Ent kui ka lapsevanemad seda ei tee, on näha, et ka riiklikult on midagi valesti tehtud. Me vajame suuremat teadlikkust nende toodete ohtlikkuse kohta.

Tooksin paralleele alkoholiga. Selle halvast mõjust teame me kõik ning räägime oma ka lastele - energiajookidega peaks käituma täpselt samamoodi. Samuti tuleks energiajookidele kehtestada sarnaselt alkoholiga vanusepiirang. Nõustun täiesti, et sel puhul võiks vanusepiiriks olla 16. See on vanus, kui inimesele peaks olema suudetud jookide kahjulikkus selgeks teha ning ta peaks olema piisavalt vastutustundlik, et ise ohte mõista.

Viimane aeg teavituskampaaniaks

Seni pole meil aga taoliste meetmetega tegeletud ja see on meie riigijuhtide tegemata töö. Rahva tervis, eriti noorema põlve tervis, ei ole asi millega mängida.

Viimane aeg oleks korraldada üleriigiline suurem teavituskampaania (alkoholi puhul tehakse seda ju pidevalt). Me ei saa väita, et energiajook on üdini halb ja kahjulik, kuid see on teema vajab ühiskonnas laiemat kajastamist.

Mul on hea meel, et see teema on taaskord päevakorral. Loo sisu on küll äärmiselt traagiline ja minu poolt sügav kaastunne sellele perele, kuid sellised näited on vajalikud, et inimesed reaalselt teema tõsidust mõistaks:

see meelt ärksamaks muutev magusamaitseline jook on tegelikult võrdväärne igapäevase alkoholi tarbimisega.