Uutel arvutitel on Windows Me igati omal kohal. Tootja peab sel juhul tagama, et kogu komplektis olev riist- ja tarkvara töötab. Erilist põhjust versiooniuuenduseks ei ole, kui te just videoredigeerimistarkvara ei vaja. Internetis on nii Windows Me, Media Player 7 kui ka Internet Explorer 5.5 kohta avaldatud täiesti vastandlikke seisukohti. Stabiilne, kiire, tore — vigane, aeglane, nõme jne. Küllap on tegemist erineva riistvara, draiverite ja Media Playeri korral ka maitseküsimusega.

Windows Me sisaldab vähem draivereid, kui Windows 98. Vähem probleeme tekib, kui olemasolev süsteem üle kirjutatakse (vanad draiverid jäävad sel juhul alles). Puhta installatsiooni korral peaksid kõigi seadmete (kuvaadapter, helikaart, modem, ISDN-adapter, printer jne) uusimad draiverid (või seadmega kaasas olnud draiverid) käepärast olema. Mitu aastat vanale, aeglasele arvutile ei tasu Windows Me’d installeerida. Mälu peaks olema vähemalt 64 MB.

Olen ise katsetanud kahe arvutiga (Pentium II ja Pentium III protsessor, mälu 64 MB ja 128 MB). Versiooniuuendus kulges sujuvalt. Vanemal arvutil oli Encore 2x DVD-komplekt (MPEG-2 kaardiga). Mängufilmi pildi kvaliteet langes Windows Me keskkonnas tunduvalt (kadus pildi teravus). Installeerisin lisaks tarkvaralise WinDVD pleieri, mis tagas korraliku pildi. ATI Rage 128 protsessoriga ATI Xpert kuvaadapter ei võimaldanud enam korralikult pildi geomeetriat reguleerida (akende vertikaalservad jäid nõgusateks). Tõmbasin ATI kodulehelt uusima draiveri, mis lahendas probleemi.  Uuemal arvutil probleeme ei tekkinud. Töökiiruse muutumist ei täheldanud. Käivitamise ja seiskamise aeg lühenes.

Tõsine probleem tekkis IE 5.5-ga, mis ei võimalda enam offline-resiimis lugeda kettapuhvrist varem avatud lehekülgi. Windows 98 keskkonnas oli IE 5.5 failimenüüs korraldus Work Offline, Windows Me all see puudub. Ei tööta ka hiireklõps veateateakna tekstil Detect Network Settings, mis avab Windows 2000 keskkonnas abiakna, kust saab siirduda offline-resiimi. Windows Me abiinfo soovitab vajalikud veebilehed kanda lemmiklinkide nimistusse, märgistades seejuures vastava kontrollkasti. Proovisin, ei aita.  Paljud on kurtnud IE 5.5 kasutamisel töökiiruse langust, mitmesuguseid häireid ja printimisprobleeme, mida mina ei täheldanud. Eeltoodu kohta pole aga kusagilt midagi lugenud. Kui keegi teab probleemi lahendust, andke kommentaarides teada. Kui paremat lahendust ei ole, tuleb nähtavasti hankida mõni puhvri sirvimise programm.

Nortoni AntiVirus ja Norton Utilities töötavad. WinMag’i andmetel töötavad ka Norton Antivirus 2000 ja Norton SystemWorks 2000, kuigi Symantec neid Windows Me jaoks ei soovita.

Hiljuti avaldas WinMag huvitava loo. Toimetaja sõbra arvuti keeldus järsku töötamast. Windows 2000 jäi alglaadimisel ilma mingi veateateta rippuma. Spetsialistid kahtlustasid muidugi operatsioonisüsteemi ja üritasid selle taastada. Saidki hakkama, kuid järgmisel hommikul kordus sama lugu. Arvuti võeti lahti. Selgus, et see oli paksult tolmu täis ja pealegi oli protsessori ventilaator kuidagi osaliselt lahti põrunud. Pärast puhastamist ja ventilaatori kinnitamist hakkas arvuti normaalselt tööle. Moraalina pakuti, et viga tuleb kõigepealt otsida enda tegemistest (või tegemata jätmistest), edasi riistvarast ja viimasena operatsioonisüsteemist. Enamasti käib asi aga just vastupidi. Ehk seletab see ka seniseid vastandlikke hinnanguid.