Kuue mehe esindaja võttis 2002. aasta alguses ühendust ühe moslemist jaapanlasega ning palus tal nende eest hoolitseda, väideti Yomiuri Shimbuni õhtuses numbris viitega anonüümsetele valitsusallikatele.

Al-Qaeda liikmete esindaja oli jaapanlasele öelnud, et meestel on võltsitud India, Bangladeshi ja Pakistani passid ning igaüks neist pakub peavarju eest miljon jeeni. Plaan aga ebaõnnestus, kuna jaapanlane keeldus nende vastuvõtmisest, märkis ajaleht.

Kuigi al-Qaeda liikmed Jaapanisse ei jõudnud, näitab see potentsiaalse terroriohu tõsidust, ütles üks julgeolekuametnik.

Mõned al-Qaeda ametnikud siiski käisid Jaapanis, teatas Yomiuri. Nende hulgas oli Mohammed Khalid Salim, kes ostis 1995. aastal Jaapanis tuhat raadiosaatjat. Arvatakse, et osa seadmetest kasutati samal aastal Egiptuse presidendi Hosni Mubaraki tapmiskatsel.

Salim vahistati 1998. aastal Saksamaal kahtlustatuna seotuses pommiaktsioonide korraldamisega USA saatkondade vastu Kenyas ja Tansaanias.

Yomiuri andmetel käis enne al-Qaedaga ühinemist 1987. aasta juulis Jaapanis ka Osama bin Ladeni lähedane abi Khalid Sheikh Mohammed.