Ekspertide sõnul peab 2001. aasta 11. septembri terroriaktide korraldamises süüdistatud al Qaeda end islami kaitsjaks USA agressiooni vastu ning kasutab rünnakuid selleks, et tõestada oma jõudu ja värvata uusi liikmeid.

Reutersi küsitletud eksperdid olid üksmeelel, et al Qaeda püüab uuesti rünnata ning tõenäoliselt saadab võrgustikku taas edu. Küsimus on selles, kus, millal ja kuidas seda tehakse.

“Ajend rünnakute korraldamiseks on kõrgem kui kunagi varem, osaliselt seetõttu, et nende tegutsemisvõimet on kärbitud ning nad peavad näitama, et nad on endiselt mängus,” ütles Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskuse liige Daniel Benjamin, raamatu “Püha terrori ajastu” kaasautor.

“Nad peavad seda kõrghooajaks. See on hetk, kui nende argumendil on kõlapinda kogu islamimaailmas, nii et nad tunnevad tõelist vajadust olla aktiivsed,” märkis ta.

USA ametnike kinnitusel ei ole neil andmeid konkreetsete vandenõude kohta Ühendriikides, mis sunniks tõstma ohutaset.

Uue rünnaku toimumine USA territooriumil ei ole aga välistatud. “Nad alati planeerivad uusi rünnakuid,” märkis üks ametnik.

Kõige tõenäolisemad kohad al Qaeda rünnakuteks on Saudi Araabia, Ida-Aafrika või Aasia, lisas ta. “Nad tavatsevad minna paikadesse, kus nad on varem olnud.”

USA välisministeerium teatas kolmapäeval murest võimalike terrorirünnakute üle Malaisias ning hoiatas Bali pommiplahvatusele sarnaste aktsioonide eest Kagu-Aasias.

Ametnike sõnul oli Saudi Araabias läbiviidud operatsioon ilmselt pikemat aega planeeritud, mistõttu ei saa seda otseselt võtta vastureaktsioonina Iraagi sõjale.