USA pommitajad viskasid Pentagoni teatel alla kaks hiljuti välja töötatud pommi, mille tekitatav kõrgsurveplahvatus surub koobastest õhu välja ja lämmatab koobastes viibijad.

Paktia provintsi pealinna Gardezi lähistele kogunevad uueks maavägede rünnakuks valmistudes Afganistani lisaväed ja nende Ühendriikide nõustajad.

Laupäeva hommikul alanud lahingus on seni hukkunud vähemalt kolm Afganistani sõdurit ja üks USA sõjaväelane. Al Qaeda ja Talibani väed, kelle suurust hinnatakse kuni 5000 võitlejale, vastasid rünnakule raketi-, miinipilduja- ja suurtükitulega.

Rindelt naasnud Afganistani sõdurite teatel olid mõned USA nõustajad sunnitud maha jätka kaks sõjaväedžiipi ning põgenema neile appi lennanud kopteritega. Lahingud käivad umbes 2.500 meetri kõrgusel. Pakistan on sulgenud lahingute piirkonnas oma piiri, et takistada Talibani ja al Qaeda võitlejate põgenemist.

Afganistani sõjaväelased ja USA nõustajad hoiatasid pühapäeval välisajakirjanikke saabumast Gardezi valgustama Afganistani sõja arvatavalt viimast suurt lahingut, väites, et olukord piirkonnas on liiga ohtlik.

“See on suur operatsioon, suurim, milles osalevad koalitsiooni väed,” ütles USA kaitseametnik Washingtonis. Pole teada, kas Gardezi operatsioonis osalevad ka Briti ja teiste liitlaste sõdurid.