Tarkvara

Sedapuhku tasub aasta kokkuvõtet alustada tarkvarast. Uhiuus ja hea väljanägemisega operatsioonisüsteem Windows Vista nõuab Windows XP-st rohkem mälu, vähemalt 1GB, soovitatav 2GB ja nõudlikumate DirectX 10 mängude harrastajatele koguni 4GB. Vajalik on ka DirectX 9c või 10 toega keskmise jõudlusega videokaart. Mälu on hetkel kallis — 2GB mälu maksab sama palju kui odav arvuti. See võimaldab arvutitootjatel liiga madalaks langema kippunud arvutihinna jälle üles kruvida. Iseküsimus kas ostjad on nõus seda maksma. Liigne ressursinõudlikus ja piraatluskaitse võib Vistale saatuslikuks saada.

Kes tahab raha kokku hoida, peab jääma äraproovitud Windows XP operatsioonisüsteemi juurde või üle minema mõnele Linuxi distributsioonile, mille hulgast on populaarseim Ubuntu. Sobiva videokaardi või Inteli integreeritud videokiirendi korral korral võimaldab see veel uhkemat 3D töölauda kasutada kui Windows Vista, kusjuures mälu pole selleks vaja rohkem kui 512MB. Pole ka muret viirustega, kogu esmajärjekorras vajalik rakendustarkvara mahub koos operatsioonisüsteemiga ühele plaadile ega maksa midagi. Linuxikasutajate suhtarvult on Eesti Distrowatchi andmeil maailma tipus. Töölaualinux arenes 2006. aastal jõudsamalt kui kunagi varem.

Arvestatav alternatiivne valik on muidugi ka Apple riistvara ja Mac OS X operatsioonisüsteem, kuid nende kasutajaid on endiselt vähe — umbes 4%. Mac’ide ilusale disainile ja heale tarkvarale vaatamata, eelistab ostjate enamik endiselt odavamaid PC arvuteid ja Windowsit.

Märkimist väärib OpenDocument (ODF) failivormingu kinnitamine ISO standardina. ODFi toetab tasuta kontoritarkvara OpenOffice.org 2.0.4 ja 2.1, mille jaoks on olemas ka Filosofti tasuta eesti õigekirja kontrolli programm (nii Windowsi kui Ubuntu 6.10 jaoks).

Riistvara

Turule jõudsid kahetuumalised 65nm Intel Core 2 Duo ja päris aasta lõpul ka 65nm AMD Athlon 64 X2 protsessorid. 65nm protsessorite maksimaalne võimsustarve on 65W, energiasäästlikel, kuid kallimatel modifikatsioonidel koguni 35W. Intel lasi välja ka esimese neljatuumalise protsessori, millele AMD vastas 4x4 arvutiplatvormiga. Need pole tavakasutajale esialgu taskukohased ega ka vajalikud, sest programme, mis oskasid tööd paljude protsessorite vahel jaotada, on üsna vähe.

Tippvideokaardid arenesid kahjuks üha suurema võimsustarbe suunas, mis küünib kaugelt üle 100W. Õnneks on selliseid videokaarte, mis maksavad rohkem kui odav arvuti ja mida pealegi soovitatakse kahekaupa emaplaadile panna, vaja ainult arvutimängufanaatikutele. 60% lauaarvuteid (nt kontoriarvutid) on integreeritud graafikaga. Massiliselt ostetakse ikka odava ja keskmise hinnaklassi videokaarte. Soovitatav on HDMI-liidesega videokaart, mis võimaldab tulevikus HD DVD ja Blu-ray plaatidelt filme vaadata.

Kuvarite hulgas valitseb selge tendents laiekraani ja suure diagonaaliga mudelite suunas. Uutel mudelitel on ka HDMI-liides. Lauaarvutite jaoks pakutakse 19-30 tolliseid LCD-kuvareid. Laiekraan hakkab üha enam domineerima ka sülearvutites. Niisugune ekraan sobib paremini filmide vaatamiseks ja laiade tabelitega töötamiseks. 16:9 küljesuhet toetavad paljud uued digifotoaparaadid ja videokaamerad.

Turule jõudsid esimesed HD DVD ja Blu-ray pleierid ja plaadid, mis tagavad senisest märksa parema pildi kvaliteedi, kuid nõuavad koopiakaitse tõttu spetsiaalset riistvara. Esialgu on need kõrge hinna tõttu vaid vähestele kättesaadavad. Aasta lõpuks tulid müügile ka uued mängukonsoolid Sony PlayStation 3 ja Nintendo Wii. Viimane osutus eriti edukaks.

Hea lauaarvuti (koos kuvari ja operatsioonisüsteemiga) maksab endiselt umbes 15 tuhat krooni. Sama hinnaga saab osta ka sülearvuti, kuid muidugi lauaarvutist oluliselt halvemate parameetritega (väiksem ekraan ja kõvaketas, viletsam videokaart). Odavamate sülearvutite hinnad langesid alla 10 tuhande krooni, kusjuures sellise hinnaga sülearvuteid pakuvad paljud suured arvutitootjad, nt HP, Lenovo, Toshiba jt. Viimane pakkus koguni 7966kr maksvat Satellite l30 sülearvutit (14-tolline ekraan, Intel Celeron M380 protsessor, 512MB mälu, 40GB kõvaketas, DVD/CD-RW, WiFi). Ordi odavaim lauaarvuti Groove (milles on Intel Celeron D326 protsessor, 512MB mälu, 80GB kõvaketas, CD-RW, 17-tolline CRT monitor ja Ubuntu Linux operatsioonisüsteem) maksab 4999 kr.

Märkimisväärselt on langenud mälupulkade ja digifotokaamerate hinnad. Näiteks Nikon Coolpix L4 digikaamera (4Mpikslit, 3x optiline zoom, 2,0-tolli LCD) maksab vaid 1599kr.

Uus aasta tõotab järjekordselt tulla põnev. Mitu firmat lubavad traadita internetiga katta kas kogu Eesti või suurema osa Eesti territooriumist. Jätkub HD DVD ja Blu-ray samuti Inteli ja AMD protsessorite vaheline konkurents.

Soovin kõigile lugejatele edu ja õnne uueks aastaks!