Kaheksa ajakirjanikku ja reklaamitöötajat maitsesid suursaadik Toomas Tiiveli juhendamisel testi toimumiskohas Pokeroffbar24 Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamiseks pimesi üheksat Eestis müüdavat viina.

Kuna ühe maitsmisvooru tavapäraseks piiriks võib asjatundjate hinnangul pidada viit erinevat viina, pidi maitsjate meeskond kaasa võetud paarikümne tippklassi viina hulgast läbi viima kiire eelvaliku. Kiire ja kindlasti täiesti subjektiivse valiku tagajärjel asetati väljavalamiseks ritta üheksa viina: Stön – Eesti, Ukrainka - Ukraina, Helsinki - Ukraina, Belvedere - Poola, Moe - Eesti, Russki Standart - Venemaa, Koskenkorva - Soome, Stumbras -Leedu ja Viru Valge Special Anniversary - Eesti. 

Maitsmismaratoni niiöelda null-pitsis sõitis rajale tavaline Viru Valge, mis andis osalejatele omalaadse mõõdupuu: testitavad viinad said olla esimesest suutäiest kas paremad või halvemad.

Eesti üks tunnustatumaid asjatundjaid, napsudest menukaid raamatuid kinnitanud Tiivel tõstis kohe pärast lauda istumist hoiatavalt näpu püsti. Nimelt täitsid Pokeroffbar24 hõrgu vene köögi sakusmendid testijate ninad hullutavate aroomidega ja panid suu vett jooksma. Selline kõrvalmõju võis Tiiveli sõnul oluliselt pärssida viinade haistmist ja maitsmist. Siiski otsustasime alustada maitsmist sama laua taga.

Julgustasime ennast väitega, et keegi meist pole elukutseline degustaator ning me ei aja taga mingisugust steriilset lõplikku tõde. Meie eesmärk oli võrrelda viinasid just Eesti Vabariigi aastapäeva toredas meeleolus, rohke suupistega. Tõenäoliselt võisid eelroaks olnud hapendatud kurgid, kapsad ja marineeritud erilaadilised küüslaugud koos hapukoorese heeringaga mõjuda viina tunnetamisele teistmoodi kui järgmiseks roaks olnud pannkoogid punase kalamarjaga. Siiski ei saanud suupisted tulemust liiga dramaatiliselt määrata: baari omas köögis valmistatud hõrkude pelmeenidega proovisime me nii eelviimaseks tulnud viina kuid samuti ka võitjat – Stöni.

Testimine algas sellega, et ettekandja Marina nummerdas pudelid maitsjate eest varjatult omal äranägemisel ning valas märjukese välja karahvinist. Hoidsime iga maitsja ees laual korraga kolme pitsi, et oleks võimalik oma elamust varasemate viinadega võrrelda. Nuusutasime, mekutasime suud, tegime märkmeid ja avaldasime arvamust.

Tuleb tunnistada, et kuuenda viina juures hakkas pitsi suule tõstmine tõepoolest tööd meenutama. Kostus allasurutud ohkeid: "Alles kuues."

Tõenäoliselt oli enamus laua taga istujaid harjunud viina kiirelt alla neelama, selle asemel, et lasta sellel pikalt maitsmisretseptoreid hellitada. Testi kavandades lootsime võitja selgitada kahe tunniga, kuid nüüd, kaks korda suurema võistlejate arvuga, kulus tulemuseni jõudmiseks lausa neli tundi.

Stön Vodka võit ei põhjustanud suurt üllatust, sest sellel viinal on kombeks joojatele meeldida. Juba 2004. aastal äratas see Remedias toodetud märjuke tähelepanu Ameerika Ühendriikides, kui mainekas majandusajakiri Forbes valis selle maailma kümne parima viina hulka.

Asjaolu, et pjedestaali järgmised astmed hõivasid Ukrainas toodetud viinad Ukrainka ja Helsinki, tekitas teatud elevust. Tõenäoliselt oleks nii mõnigi osaleja sisimas tahtnud auhinnakohtadel näha kas Viru Valget või Moe viina. Loo autoril on Ukraina viinadega vaid head mälestused. Suursaadik Toomas Tiivel seevastu soovitas olla valiv, eelistada vaid juba proovitud Ukraina viinasid, sest mitte iga tehas ja pakutav mark ei pruugi olla sama hea kui testivõitjad.

Maitsjad andsid iga viina lõhnale ja ka maitsele hinde kümne punkti süsteemis. Hiljem punktid liideti ja jagati hindajate kahekordse arvuga.

Kuna kõik testis osalenud viinad olid väga head, Stön edestas viimaseks jäänut vaid paari punktiga, siis esitame siin protokollilised tulemused kolme parima kohta. Kõik ülejäänud viinad meeldisid testijatele ning neid võib väärikalt Eesti Vabariigi aastapäeval lauale panna.

Eesti Vabariigi viin 2013
Eesti Päevalehe ja Delfi maitsmise võitjad

Esikoht: Stön Vodka
Punkte: 7,57
Tootja: Remedia, Eesti
Enamik maitsjaid nimetas Stöni nii maitset kui ka lõhna õrnaks, värskeks ja mahedaks. Meeltele kerkisid lumesula, Läänemere ja puuvilja maitse, samuti mere lõhn. Mitu osalejat märkis hindamislehel, et ta eelistaks just seda viina. Nii mõnigi maitsja arvas selle viina pimetestis ka õigesti ära.

Teine koht: Ukrainka
Punkte: 7,31
Tootja: Alef-Vinal, Ukraina
Ukrainka tõusis esile meeldiva jõulise lõhnaga ning pika maitsega. Kui üks testija märkis algul tugevat ja seejärel mahenevat maitset, siis tema kõrvalistuja tunnetas hoopis vastupidist: mahe maitse muutus hiljem tugevamaks. Lõhn meenutas jää sulamist, maitse omakorda tõi esile nooruslikkuse, nõtkuse. Kindla koha leidsid Ukrainka buketis hapukad puuviljad.

Kolmas koht: Vodka Helsinki
Punkte: 7,12
Tootja: Alef-Vinal, Ukraina
See viin võiks sobida väga tagasihoidliku viina tarbimisega pidulisele või lausa algajale toostitõstjale, sest enamus testijad märkisid ära nii lõhna kui ka maitse peaaegu täieliku puudumise. Väga pehme, vanaema rohusahtli maitsega, kirjutas üks testil osaleja. Järelmaitse meenutas pipratera, aga just seda mõnusat pipratera.

Russki Standart oli ajakirjanike poolt poest ostetud, teised viinad pärinesid tarnijate ladudest.