Aga kadunud looduskaitse-suurmees ei teinud sellestki mingit saladust, et ta oli vabamüürlane. Nii hakkaski üks rahatäht, 50-kroonine kandma vabamüürlaste sümbolit: kõikenägevat silma.

Ameerika ühedollarilisel asub kõikenägeva silma kiirgus pooliku püramiidi vahel. 50-kroonisel on see seotud Rudolf Tobiasega, sest Käina kiriku oreli kaunistuseks oli just üks sarnane silm. Mis puutub silma püramiidi vahel, siis selle sümboolika on sügavam – maailm on pooleli, looživennaskonnal tuleb see lõpuni ehitada.

Sümbolimaailm on keeruline ja selles maailmas ei maksa niisama põtkida. On konspiratsiooniteooriate pooldajad ja on need, kes püüavad asju seletada hoopis loomulikemaist põhjustest lähtudes. Viimaste seletustes kordub fakt, et kõikenägevat silma ei maksa üle dramatiseerida: see tähendab jumalikku ettehooldust, pealegi on üks sarnane silm ka Toompea Vene kiriku seinal.

See on ka justkui Egiptuse jumala Horuse paat – siit veab sümboolika meid piiblitegelase Joona probleemidele, kes oli meremees ja toetus paatidele, nagu lihtne inimene toetub Jumalale. Joona lähetamise loost aga satume uuesti oma suurmehe Rudolf Tobiase juurde.

Kujundid ühedollarilisel rahatähel ei ole siiski kristlikud. Esiteks asub providentne silm püramiidi äralõigatud ülaosas, kiirgab valgust ja – last, but not least – jõllitab uhkusega sõnu Novus Ordo Saeclorum, mis tähendab uut maailmakorda.

Ristiusk ei kehtesta kunagi uut maailmakorda, vaid kuulutab alati Jeesuse taastulemist. See, kes vabamüürlastel tuleb, on kedagi/midagi muud. USA kodusõja aegne 19. (kange) kraadi Šoti riituse vabamüürlane, kindral Albert Pike selgitab seda nii: „Lutsifer, valgusekandja! Kummaline ja salapärane nimi on antud Pimeduse Vürstile. Lutsifer, Hommiku Poeg! Kas pole mitte tema see, kes kannab valgust ja heidab selle üle isekate, ebamõistlike, jonnakate hingede? Ära kahtle selles!“ (Albert Pike, Morals and Dogma of the Ancient and Accepted Scottish Rite of Freemasonry).

Vabamüürlased on headest perekondadest, hästi kasvatatud ja hea hariduse saanud härrasmehed. Tehnilist intelligentsi on nende hulgas ülivähe, tegemist on riigitegelaste, juristide ja kultuuri-inimestega.

Oma värvilises põlles näeb vabamüürlane välja nagu titt. Ainus Eesti vabamüürlane, kes on lasknud end pressil pildistada kõigis regaalides, on akadeemik Köörna. Arno Köörna hoiab sel pildil ühte kätt kangelt ja sirgelt nagu viimne mohikaanlane, sõjakirves käes. Ta seletab, et vabamüürlastel on oma leppemärgid, millest profaanid ei tohi teada.

Võib-olla hoiab ta teisel pildil oma kätt jälle teisiti ja tekitab sellega rahvamassides paanika? Massid satuvad alati ärevusse, kui puutuvad kokku millegi salapärasega. Nad ei tea, mis juhtuma hakkab! Käemärgid – need võivad ennustada häda viletsust, näiteks pilvelõhkujate või kindlustusimpeeriumide kokku kukkumist.

Vabamüürlaste märgid näikse olevat vägagi kaudse tähendusväljaga. Võtame või president Bushi tegutsemise Ameerika ajaloo ühel dramaatiliseimal hetkel, 11. septembril kell 8.55 Sarasota (Florida) ühes elementaarkoolis. Ei saa eitada, et president käitus väga kummaliselt, kui talle juhtumist teatati.

Kõigepealt valis ta tegutsemiseks viisi, mida tavaliselt ei valita. President haaras paari minuti möödudes aabitsa ja hoidis seda nimme tagurpidi käes. Ta ei teinud seda seepärast, et poleks teadnud, mis on trükitähed ja värvilised pildid. Kas tähendas see, et Vana Maailmakorra fundamentaaltekstid enam ei loe? Lihtinimesed-püramiidiehitajad tema ees klassiruumis ei teadnud veel midagi, nemad suutsid ainult karjuda üksikuid häälikuid: vow, knew, know...

Kui videot Bushi viibimisest Sarasota elementaarkoolis lähemalt silmitseda, siis märkame presidendi taga sildikest „read our minds“ või „read your minds“, mis võiks tähendada küllaltki kahtlast üleskutset ajupesule.

Aga erinevalt lihtsatest määgijatest klassiruumis teab Bush juba kõik: traditsiooniline tekst on kummutatud, vana aabits on tagurpidi ja Novus Ordo Saeclorum võib tulla. Ühedollarilisest kupüürist ei ole enam mingit kasu, nüüd on virtuaalraha, mis eksisteerib üksnes börsiserverites, ujutab üle maailma majanduse ja sunnib isegi rikkamaid euroliidu riike dollarit odavalt kokku ostma.

Maailma üks superimaid superjõudusid koondub siis riigi vastu, kus paiknesid Uruk, Paabeli torn ja kus sündis Baal Zebub, mõnede vabamüürlike riituste kolmepäine jumal. Kas see on juhuslik?

Vahest läksid vabamüürlased Iraaki otsima oma kultuuri hälli? Sest see jumal, kes püramiidi tipust vaatab ja valgust kiirgab, pole ju Jehoova, see on Jahbulon, sümbioos Jahvest, Baalist ja Osirisest. See on sarvedega tegelane. Nad rajasid isegi iidse Mesopotaamia linna Ktesiphoni kõrvale tankipolügooni, mis iidseid müüre murendas, otsekui soovides jätta igaveseks hüvasti oma problemaatilise ajalooga.

Vabamüürlased ei ole Eesti sõbrad. Aga nad pole ka vaenlased. Nende püramiidivalges kuningriigis vaatavad sõbralikud härrasmehed valgustatud loožidest, üritades ohjata „isekaid, ebamõistlikke, jonnakaid hingi“.

Karta on, et rahvusriikidega pole sellel midagi tegemist. Ühendust peetakse leppemärkidega ning on selge, et need märgid on millegi vastu. See on mäss kellegi niisuguse vastu, kes vabamüürlikust ideoloogiast lähtudes on kuri. Sest maailmas on juba kord nii – kui miski on lubatud, siis ta ei ole rangelt salajane nagu loožide sisesümbolid. Esoteerilised praktikad üritavad midagi varjata.

Euro päästab meid vabamüürlikust Suurest Arhitektist vaid osaliselt. Saame nüüd oma 50-kroonise asemel rõõmsalt värvilised euro-rahatähed, kus massoonliku sümboolika asemel on tunduvalt elutervemad tegelased: Karl Suur, Beethoven. Ja see on juba pool võitu.