Tänane päev on möödunud väga kiirelt. Tervelt üheksa tundi olen veetnud aega raamatukogus. Vaimset energiat on kulunud piisavalt, et lubada endale väike šokolaad (25g 2 krooni ja 50 senti). Võib mõelda ja ka öelda, et šokolaad on ebatervislik, kuid suure pinge all, mil aju on lõhkemas, ei suuda ükski teine magus mõnuaine mu meeli rahustada.

Hommikuks sõin kausitäie putru kahe lusikatäie moosi ja ühe lusikatäie võiga. Kuna puder tundus maitselt vesine, lisasin veidi ka piima. Kõrvale jõin tassi piima (1 kroon 20 senti) ja enne seda tassi kohvi (90 senti). Kuna teadsin, et ülikoolis tuleb pikk päev, võtsin kaasa kaks leivaviilu võikatte ja singiga (2 krooni ja 50 senti). Tean, et võileib ei täida kõhtu nii palju kui soe supp või praad, kuid varuvariandina kõlbas kenasti süüa küll. Kuna sõbranna sõi kõrval pirukaid, siis lubasin endale, et teen koju jõudes kooki. Kõrvale jõin veega segatult kiirkakaopulbrit (2 krooni).

Närvesööva õppetöö keskel tuli meeldiv uudis. Sain teada, et heade õppetulemuste põhjal hakkan alates oktoobri lõpust saama nii põhi- kui ka täiendõppetoetust. Rõõm oli suur, kuid üürike. Mulle meenus, et lähiajal on praktikaaruande kaitsmine, milleks pean välja printima üle 80lk pikkuse dokumendi. Printeril on aga tint ja paber otsas ning nende ostmine läheb kalliks. Õppetoetust ma kasutada hetkel ei tohi ning peale praktikaaruande on veel hulgi dokumente, mis väljastamist vajaksid. Eks näis, mis saab.

Kuna mulle jääb kodutee peale toidukauplus, siis mingi produkti puudumisel on sealt lihtne läbi hüpata. Ostsime korterikaaslasega kahe peale munakarbi (7 krooni 50 senti) ja paki saia (5 krooni ja 75 senti). Kuna olin väga väsinud, siis ei suutnud ma seekord vastu panna ning soetasin kahjulikke aineid sisaldava magusa karastusjoogi (8 krooni ja 90 senti). Kokku läks poodlemine seetõttu 22 krooni ja 15 senti. Koju jõudes sõin ära eile valmistatud toidu ühe võileiva ja klaasi piimaga (6 krooni). Kuna kõht tahtis veel midagi, siis jõin ära 150ml jogurtit (2 krooni 25 senti).

Mõtlesin siis kooki tegema hakata. Leidsin nami-namist retsepti, mis tundus soodne. Sinna kulus 100g võid (6 krooni), 2 muna (3 krooni), 4dl jahu(1 krooni ja 60 senti), ploomid (kasutasin koduploome), küpsetuspulbrit 1,5tl (ei oska öelda palju 1tl võiks maksta), soola ja suhkrut (1,5 dl ehk 1 kroon) ja kuna mul hapupiima ei leidunud, siis kasutasin jogurtijääke (2dl ehk 3 krooni). Kook ei kerkinud küll nii palju kui retsepti järgi oleks pidanud, kuid samas ei saa kurta. Ei teinud ma ju täpselt nagu kirjas, sest puudus hapupiim. Kui kook oli valmis, sõin ära kaks tükki. Kuna tegime korterikaaslasega koogi kahepeale, siis läks see meil maksma 7 krooni ja 30 senti per inimene. Kaks lõiku maksid mulle 1 krooni ja 45 senti. Õhtusöök koogiga läks maksma 9 krooni ja 70 senti.Päeva tarbimine koos poodlemisega oli rahalises mõttes kallis, 40 krooni ja 95 senti. Olen taaskord üllatunud ja mitte meeldivas mõttes, sest midagi erilist ma poest ju ei ostnud. Kuigi arvutasin kodus leidunud toiduained rahasse, ei uskunud ma summa nii suure tulevat.

Õnneks pole homme pakilisemaid rahakulutusi plaanis. Paar päeva tagasi soetatud kohvikoor ning suve lõpus metsast ise korjatud kukeseened ootavad pannile minemist. Usun, et on aus enda korjatud saaduseid süüa, sest inimene, kes peab tulema toime vähesega, kasutab igat võimalust. Muret tekitab veidi piima ja leiva ostmine, sest neid kahte eestlane naljalt tarbimata ei jäta. Mingil määral on kahju, et piima hind on poes kerkinud 4 kroonilt 8 kroonini. Samas on talupidajad seda väärt, kui mõelda ülekohtule, mis neile eelmine aasta tehti.