Kandidaadid määravad 21 rahvusvahelist keskkonnakaitse organisatsiooni ning konfidentsiaalne keskkonnaekspertide paneel, kuhu kuulub esindajaid rohkem kui 45 rahvusest.

Rodolfo Montiel Flores, Goldmani auhinna võitja Põhja-Ameerikast, osales võitjate pressikonverentsil San Franciscos telefoni kaudu Mehhiko vanglast teatades, et tunneb end tänu auhinnale peaaegu vabana. Flores on vangis istunud alates 2.maist 1999. aastal kogukonna maadel metsa raiumise vastu protesteerimise eest. Raiet teostas Boise Cascade, USA suurim puidufirma.

Alexander Peal, Goldman auhinna võitja Aafrikast, asutas esimese erasektori keskkonnakaitse grupi Libeerias. Peal on tegutsenud Libeeria metsade kaitse nimel 1970ndatest aastatest alates, suurimaks mureks metsade kaitse kõrval on elevantide kaitse, kellel on metsade endeemiliste taimede seemnete levitamises oluline osa. Peali sõnul pole Libeerias probleemiks keskkonnakaitse seaduste nappus, vaid nende jõustamise puudulikkus.

Araali meri on näiteks selle kohta, kuidas halb ressursside juhtimine võib mõjutada kohalike populatsioonide tervist. Sellealase uurimistöö eest sai Goldmani Aasia regiooni auhinna Oral Atanizova Uzbekistanist. Araali meri on kaotanud tammide tõttu poole oma suurusest. Taimekaitsevahendite kasutus ja raskemetallid kaevandustest ja keemia- ning tuumarelvatehaste heitveed on saastanud merd ning sellest johtuvalt on kasvanud piirkonna 2-3 miljonilise elanikkonna hulgas tuberkuloosi, aneemia, neeru- ja maksa- ning teiste haiguste juhtumid. Atanizova, kes on hariduselt füüsik, asutas Karakalpaki tervisetaastus- ja keskkonna keskuse eesmärgiga tõmmata rohkem tähelepanu terviseprobleemidele, mis tulenevad saastunud Araali merest. Atanizova toetab auhinnarahade abil oma organisatsiooni tööd naiste tervisetaastuse alal, ning ka teisi maailma naisteorganisatsioone.

Vera Mistshenko, Euroopa auhinna võitja, on olnud pioneeriks Venemaa keskkonnaseaduse arendamisel. 1991. aastal asutas ta Venemaa esimese ühiskonnahuvides töötava advokaadibüroo Ecojuris. 1998. aastal võitis Ecojuris esimese kohtuasja ühiskondlike keskkonnahuvide kaitses Vene Föderatsiooni vastu. Selle võiduga välditi 50 000 aakri kaitse all olnud metsa lageraie.

Saarte regiooni Goldmani auhinna sai Nat Quanash, etnobotaanik Madagaskarilt töö eest Madagaskari metsade kaitsel.

Oscar Rivas ja Elias Diaz Pena olid Lõuna-Ameerika auhinna võitjad, kes hoidsid ära Maailmapanga tammiprojekti käivitamise ning Hidrovia Paraguay-Parana navigatsioniprojekti, mis oleksid tekitanud keskkonnaalast kahju ning sundinud kohalikud elanikud senistest elupaikadest ümber asuma.

Richard Goldman loodab, et see auhind aitab keskkonnakaitsjatel jätkata oma projekte ning kampaaniaid, isegi kui võitlus asetab nende endi elu ohtu. Sellised ennastsalgavad aktsioonid aitavad säilitada elu mitmekesisuse meie planeedil, usub Goldman.