Keeleinspektsioon kontrollis Narva 13 koolidirektori ja 19 õppealajuhataja keeleoskuse vastavust nende keeletõenditele oktoobri lõpus ja novembri alguses. Koolijuhilt nõutakse eesti keele oskuse kõrgemat taset, sõnas keeleinspektsiooni järelevalveosakonna juhataja Leho Klaser BNS-ile.

Kohtla-Järvel ei valda eesti keelt nõuetekohaselt kolm koolidirektorit üheksast ja mitte ükski 16 õppealajuhatajast.

Sillamäe 12 vene kooli juhist ei vasta ühegi keeleoskuse tase neile välja antud tõendile. Nende seas on ka kohaliku volikogu liige Sillamäe algkooli direktor Tatjana Osseptsova.

Kolm Narva koolijuhti, kes vestluse edukalt läbisid, on Kesklinna gümnaasiumi direktor Galina Oja, Vanalinna kooli direktor Tatjana Stepanova ja Paju kooli direktor Larissa Olenina.

Tõendile vastavat keeleoskust ei ole samas Narva humanitaargümnaasiumi direktoril ja linnavolikogu liikmel Mihhail Mihhailtšenkol.

Koolijuhtidele antakse oma keeleoskuse parandamiseks aega kuni 1. märtsini, selleks ajaks peavad nad sooritama uue keeleeksami.

Nende asemele, kes ei ole nõutaval tasemel eksamit sooritanud ja kel ei ole keeleoskuse tõendit, teeb inspektsioon linnavalitsusele ettepaneku leida uued koolijuhid.

Klaser märkis, et neli kuud on piisav aeg, et oma keeloskust näiteks endise D-kategooria tasemelt lähtudes täiendada, kuid need, kes keelt üldse ei oska, ei omanda järelejäänud ajaga keeleoskuse kõrgtaset.

Detsembris kontrollib keeleinspektsioon Ida-Virumaa kutsekoolijuhitide eesti keele oskuse vastavust.