Kas täpselt nii juhtus ja kas see juhtus just tänasel ajaloolaste poolt nimetatud kuupäeval, pole selge kuid fakt, et Trooja müüride all kuskil 1200 aasta paiku eKr lahingut löödi, on leidnud arheoloogilise kinnituse. Arutleda võib pikalt, kas ja kui palju on Iliase ja Aenease eepostest tõest materjali, kuid tegu pole kindlasti tavalise legendiga. Trooja Sõda ja sellega kaasas käivad legendid on kindel osa Lääne kultuurist ning on rikastanud meie keelt.

Sõda sai alguse sellest, kui Trooja prints Paris varastas Sparta kuninga Menelaose naise Helena. Christoper Marlowe on teda nimetanud „näoks, mis veeskas tuhandeid laevu“. Kolm aastatuhandet hiljem defineeris teadlane ja ulmekirjanik Isaac Asimov oma raamatuis milliHelena ühiku, kui piisava naiseilu hulga, mis käivitab ühe tähelaeva.

Kassandra oli Trooja prohvet, kes hoiatas kingituse vastuvõtmisega kaasnevate hädade eest. Tänapäeval kasutatakse tema nime metafoorina inimese kohta, kelle nõu ei võeta kuulda. Teine kahtleja oli Laokoon, kes Virgiliuse järgi tõi esimesena kuuldavale sõnad: “kartke kingitusi toovaid Kreeklasi“.

Trooja hobuse nime on saanud ka tarkvara, mis näiliselt lubab küll ühte asja, kuid tegelikult teeb hoopis midagi muud ja kurja. Milliseid küberturvalisuse õppetunde me võiksime võtta esimesest Trooja hobuse juhtumist?

-Püsivus: Kreeklased piirasid Troojat tulemusteta 10 aastat.
-Epistemoloogia: Asjad ei ole alati, mis nad näivad olevat.
-Virgilius, täiendatud: hoidu kingitusi pakkuvate võõraste eest.
-Inimestega manipuleerimine: Puuhobune tegi hobusearmastajatest troojalased ohtude suhtes pimedaks.
-Inseneriteadus: Hobune oli ratastel, mis tegi selle lihtsasti linna veetavaks.
-Hoiatuste eiramine: Kassandrat ja Laokooni ei võetud kuulda.
-Viivitus: Trooja hobune ei teinud kohe häda, vaid ootas õiget aega.
-Suurus: vaja oli ainult käputäit Kreeklasi, et kaos valla päästa.
-Turvatõkete murdmine seestpoolt: kreeklased tapsid linnavahid ja avasid väravad seestpoolt, muutes nii Trooja võimsad müürid kasutuks. Kreeka armee pöördus laevadel tagasi ja tungis linna.
-Kahju ulatus: Trooja tehti maatasa.
-Püsiv mõju: Trooja kaotas sõja.

Sina: võid kaotada oma väärtusliku andmepanga, kõvaketta, oma lõputöö, ameti, raha, ärisaladused ja identiteedi elik hoopis võib sind tabada eelpoolnimetatud asjade mingi eriti võigas kombinatsioon.

Erinevaid teaduslikke spekulatsioone Trooja hobuse tegelikust olemasolust ja väljanägemisest saab vaadata alljärgnevast videost.