Mõne nädala eest otsustasin, et nüüd, mil mul on iga kuu umbes sada eurot vaba raha, tuleks hakata hambaid ravima. Lisaks hakkas üks hammas õrnalt valutama.

Valisin tunnustatud hambakliiniku, mis pole kõige odavam, aga ka kõige kallim mitte. Olen arstiga rahul ja esimesed kaks visiiti – raviplaani tegemine ja hammaste süvapuhastus – läksid kokku maksma sada eurot, mis mahtus kenasti mu eelarvesse.

Raviplaani sain mõne päeva eest e-kirja teel kätte. Eeldasin, et kuna ma pole mitu aastat hambaarsti juures käinud ja omal ajal pandi kooli hambaarstikabinetis mõnedele hammastele kahtlasest materjalist täidised, siis läheb ilmselt vaja vähemalt kümmet visiiti ja sadu eurosid.

Raviplaani uurides selgus aga, et minu hammaste ravi – nelja juurekanali ravi koos kroonidega ja kuus täidist – võib minna maksma ligi 5000 eurot!

Terve nädalavahetuse arvutasin, uurisin teiste kliinikute hindu ja kaalusin asja. Ainus viis omadega välja tulla oleks võtta lisaks oma täistöökohale veel üks töö, mida teha õhtuti ja nädalavahetustel. Olen juba alustanud kandideerimist.

Alternatiivideks oleks elada valuvaigistite peal või siis elada elu, kus mul pole kunagi raha, et osta uusi riideid ega ühtki muud toitu peale purgisupi. Kinost, teatrist ja jõusaali kuukaardist võiksin vaid unistada. Ja niimoodi kolm kuni viis aastat.

Teismelised, käige hambaarsti juures, kuni see teil tasuta on! Teistele aga soovin edu ja jaksu, et oleks võimalik neid üüratuid arveid maksta. Loodan siirelt, et varsti saavad inimesed Toompeal aru, et peaaegu mitte keegi ei teeni sellist palka nagu nemad, mille abil oleks võimalik Eestis hambaid ravida.

See on minu appikarje – palun, tehke nii, et hambaravi oleks vähemalt mingiski osas tasuta – rahvas vajab seda!

Hea lugeja, kas ja kuidas sina oma hammaste ravimisega hakkama saad? Võta sõna aadressil rahvahaal@delfi.ee või kommentaariumis!