Sellele eelnesid seitsmendas ja kümnendas mulluses numbris 17–tolliste CRT ning 15–tolliste LCD monitoride testid. Mille subjektid on siiani vastavalt enim müüdav monitoriklass ja edukaimalt kaubaks minev vedelkristall–monitoride klass.

Kõlab ehk loogilisena, et järgmisena saaks lugeda 17” LCD võimuvõitlusest, aga elu on täis üllatusi. Mul ei ole enam ausalt öeldes meeleski, kuis kolmanda ringi tarbeks täpselt 19–tolliste LCD–de kasuks otsustati, aga sel võib olla midagi pistmist tõsiasjaga, et neid on vähe saada. Mahukat AM–i juubelinumbrit ette valmistades ei maksnud väga ajakulukate ettevõtmiste kasuks otsustada.

Vana hea www.hinnavaatlus.ee kinnitab, et turul ringleb neid aprilli alguse seisuga täpipealt tosin nimetust. Tootjatest on esindatud saladuslik ComeMon, Hitachi, NEC, RoverScan, Samsung, Sony ja ViewSonic, suurimat valikut pakub viimane (nelja mudeliga). Kalleim on ViewSonic VG191 (27 500 krooni, SIGN), odavaimalt viite koju Samsung SyncMasteri 191T (12 925 krooni, ATF). Huvitav, et eri pakkujatel näeb tihti äärmiselt erinevaid hindu.

Asjade tegelik, või peaks ütlema füüsiline, seis on siiski tunduvalt erinev. Kuna 19” LCD on kallis jurakas, tüüpilise hinnaga 15 000 krooni või üle, pole neid laos peaaegu kellelgi. Meie kutsungile tahtsid või suutsid vastata ainult GNT, SIGN Computers, Beesting ja V–Sof, kelle lahkel abil õnnestus uurida viite mudelit. Tänud neile. Veel peame ülisooja sõnaga meeles ettevõtet PCT Arvutid, mille mõnusalt külalislahkes kontoris Tartu mnt. 87D (Tallinn) töö aset leidis. Ja olgu nimeliselt tänatud Indrek Selg, kellel jätkus energiat külalistega tegelda ja vahel isegi meie naljade peale naerda.

Töögruppi kuulusid, nagu juba tavaks saanud, Arvutimaailma püsiautor Veiko Tamm, toimetaja Lauri Jürisoo, Tarmo Rajamets (Eesti Ekspress) ja Veiko Kallas (TRL Group OÜ). Tänud neilegi!

Testgrupp seekord hindeid ei jaganud. Mida kallimad on monitorid, seda enam meenutab arvulise väärtuse määramine täppisteadust või musta maagiat, mida me ei valda. Samuti ei tahtnud keegi hakata jagelema mingite spetsialistidega (olgu siis jutumärkides või ilma), kes võivad artikli ilmumise järgselt ootamatult välja ilmuda. Nii et usaldage lihtsalt testijate maitset.

Kõik monitorid on ostmist väärt, mis on hinda arvestades muidugi arusaadav. Selliseid summasid ei taha vist keegi niisama letile käia. Siiski ei saanud test mööduda lemmikut valimata ja esile toomata, millest annavad täpsema ülevaate meie kommentaarid.

19” LCD juures peab üldse tähelepanu pöörama digitaalsisendi olemasolule, kuna analoogsignaali ümbertöötlemine ei anna eriti head tulemust. Testimise käigus oli seda selgelt näha, viimasel puhul ei andnud autocorrection ikka piisavalt teravat pikselikujutist.

Soovida jättis ka monitoride jalgade kõrguse reguleerimine. Saab teha paremini. Tsiteerides üht elavat klassikut: kui 17” Hynday ImageQuest Q17 suutis, peavad teised ka hästi suutma.

Põhjalikumalt Arvutimaailma paberväljaandes. Tellimiseks kliki siia