Tallinna koolides asub õppima ligikaudu 50 000 õpilast, neist 3100 esimeses klassis. Tartu koolides on õpilasi 15 123 ja esimese klassi lapsi 1201. Pärnus alustab kooliteed ligi 6000 õpilast, kellest esimesse klassi läheb 409.

Mullu algas 1. septembril üle Eesti kooliaasta 191 674 õpilasel. Õpilaste arv koolides on varasemate aastatega võrreldes üha kahanenud ning vähenemine jätkub ka lähiaastatel. Seetõttu suletakse igal aastal Eestis mitu kooli, tänavu sügisest on suletud või ümber korraldatud paarkümmend kooli.

Tartumaal lõpetab sügisest tegevuse Tartu Annemõisa kool, Pärnumaal Pärnu Niidupargi gümnaasium. Võrumaal suletakse ja liidetakse Võru esimese põhikooliga Võrusoo põhikool.

Saaremaal kujundatakse Ida-Niidu lasteaed-algkool ümber Ida-Niidu lasteaiaks ning kooliosa liidetakse Kuressaare põhikooliga, Leisi keskkooliga liidetakse Metsküla algkool ja Pärsama lasteaed-algkooli kooliosa ning omavahel liidetakse Aste põhikool ja Randvere algkool.

Järvamaal lõpetavad tegevuse Vodja algkool ning Vao lasteaed-algkool, Jõgevamaal suletakse ja liidetakse Esku lasteaed-algkooliga Kamari algkool. Viljandimaal liidetakse Lilli algkool ja Karksi lasteaed-algkooli kooliosa Karksi-Nuia gümnaasiumiga.

Põlvamaal lõpetab tegevuse Peri põhikool, Võrumaal ühendatakse Meremäe põhikool ja Obinitsa põhikool Meremäe-Obinitsa põhikooliks ning Harjumaal muutub Merivälja põhikool Merivälja kooliks.

Tallinnas ei ava õpilastele uksi Tallinna Mustamäe üldhariduskool ja Tallinna Ümera põhikool. Vana-Kalamaja gümnaasium muutus Vana-Kalamaja täiskasvanute gümnaasiumiks ja Vindi lasteaed-algkool lasteaiaks.

Haridus- ja teadusministeeriumi teatel on riik eraldanud koolide remondiks 243 miljonit krooni, see summa sisaldab ka kõrgkoolide renoveerimist.

Tallinnas on koolimajade renoveerimisse sel aastal pandud 146 miljonit, Tartus 20 miljonit, Rakveres 7,8 miljonit, Keilas kolm miljonit krooni.

Ehitustööde tõttu ei saa õppeaasta alguses oma koolimajas õppetööd jätkata Tallinna Mustamäe gümnaasiumi õpilased ja Pae gümnaasiumi õpilased.

Paljudes koolides, eriti maakoolides, napib õpetajaid. Samuti kasvab pensioniikka jõudnud õpetajate arv.