Kogu maailmas mälestasid inimesed pühapäeval 2001. aasta 11. septembri terroriaktide 10. aastapäeva omal viisil, teatab CNN.

Hispaanlane José Luis de San Pio, kes kaotas rünnakutes oma tütre, ütles, et valu läheb igal aastapäeval hullemaks. „Aga Sylvia on alati mu mälestustes,“ ütles San Pio Madridi pargis toimunud tseremoonial, mille käigus istutati kümme Ameerika tamme.

26-aastane Sylvia San Pio Resta oli ainuke rünnakutes hukkunud hispaanlane. Ta oli rase ja töötas kaksiktornides, nagu ka tema ameeriklasest mees John Resta, kes samuti hukkus. Nad mõlemad töötasid rahandusalal.

16 000 kilomeetri kaugusel New Yorgist, Austraalia suurimas linnas Sydneys, pidasid kohalikud tuletõrjujad oma vaikusehetke hukkunud USA ametivendadade mälestuseks.

Nad ronisid treppe mööda Sydney Toweri katusele, et mälestada New Yorgi tuletõrjujaid, kes kiirustasid põlevatesse Maailma Kaubanduskeskuse tornidesse.

„See on kõige vähem, mida me teha saame, et lihtsalt öelda, aitäh teile,“ ütles üks Sydney päästjatest. „Nii paljud neist ei läinud sel päeval koju,“ lisas teine.

Hiljem toimus Sydney St Mary katedraalis oikumeeniline jumalateenistus, kus peapiiskop, kardinal George Pell ütles: „Järgides küll erinavaid religioosseid traditsioone, oleme me siiski ühtsed vastuseisus terrorismile.“

Filipiinide pealinnas Manilas toodi lilli Marie Rose Abadi mälestuseks, kes samuti New Yorgis hukkus. Tema abikaasa Rudy annetas raha 48 maja ehitamiseks, et meenutada 26 koos elatud aastat.

USA saatkonna ees Londoni Grosvenor Square'il ühinesid kuninglikud aukandjad rünnakutes hukkunud brittide lähedastega.

„Kuigi selle kohutava vägivallaakti eesmärk oli meie lõhestamine, on see tegelikult meid ühendanud, üht inimest teisega, üht kogukonda teisega,“ ütles prints Charles. „Sel aastapäeval pöördume me teie poole oma mõtetes ja palvetes, teades, et me ei saa muuta minevikku, kuid püüdes leida valgust, mis valgustaks meie pimedust, võime me lõpuks tuua parandust maailma, mis seda nii väga vajab.“

Itaalias Anconas palvetas paavst Benedictus XVI ohvrite mälestuseks.

„Ma kutsun riikide juhte ja hea tahtega inimesi üles seisma alati vastu vägivallale probleemide lahendusena, pidama vastu kiusatusele vihata ja töötama ühiskonnas, mis põhineb solidaarsusel, õiglusel ja rahul,“ ütles paavst.

Pariisis toimus tseremoonia Place du Trocadérol, mida tuntakse ka Inimõiguste väljakuna. Püstitati kaks 25 meetri kõrgust Maailma Kaubanduskeskuse tornide koopiat, millele olid kirjutatud ohvrite nimed.

Tuulisest ja vihmasest ilmast hoolimata kogunes umbes 200 inimest. Ema, kes oli tulnud koos kaheaastase tütrega, ütles, et tundis vajadust toetada Ühendriikide inimesi. Ta tuletas meelde Prantsuse ajalehe Le Monde'i esikülje pealkirja pärast terroriakte: „Me oleme kõik ameeriklased“.

Mälestusürituse lõpuks lasid lapsed lendu 40 valget tuvi.

11. septembri sündmusi meenutasid ka USA sõjaväelased üle maailma, sealhulgas Iraagis ja Afganistanis.

Baladi ühendbaasis Iraagis toimus 24-tunnine lipuvalve ja mälestustseremoonia.

„Ma olen New Yorgist, nii et mäletan 9/11, nagu oleks see olnud eile, ma läksin tornide juurde, nii et New Yorgi linn on osa minust,“ ütles George Pardee 332. ekspeditsiooni logistikaeskadronist.

Jacob Meitus oli Iisraelis ja võttis osa vaikusehetkest. „Me mõtleme Ameerika relvavendadele ja neile, kes kaotasid lähedased. Elagu vabadus!“

Endine newyorklane Petra Nelson oli Rootsis ja mõtles kodulinnale. „Ma ei oli pärast 9/11 enam New Yorgis käinud,“ ütles ta CNN-ile, „ja igatsen selle järel iga päev.“