Põhjuseks on Prantsusmaal Nanterre´i kohtus juba 12 aastat veniv protsess, milles üle 1200 Estonial hukkunu lähedase 14 erinevast riigist hagevad Prantsuse sertifikaadifirmat Bureau Veritas, Saksa laevatehast Jos. L. Meyer Werft ja Rootsi Meresõiduametit kui pooli, kes ühiselt katastroofi eest vastutust kannavad.

„Euroopa Inimõiguste kohtusse sai mindud selleks, et nemad otsustaksid, kas Prantsusmaa on meie inimõigusi rikkunud, lastes kohtuprotsessil 1996. aastast venida ilma, et oleks jõutud asja sisulise arutluseni,“ ütles omasteühingu ELA (Estonia Litigation Association) juht Helje Kaskel.

„Samuti kaebasime Rootsi peale, kes takistab hukupõhjuste uurimist kehtestades Haurahuleppe, keeldudes tuukritel rääkimast Margus Kurmiga ning on hävitanud olulisi tõestusmaterjale,“ lisas ta. Riigiprokurör Kurm on Estonia-komisjoni juht, kes valmistab Eesti valitsusele esitatavat aruannet. Tõendusmaterjalide all peab Kaskel silmas näiteks sukeldumise 19 mastervideo põletamist Rockwateri firma poolt, videote manipuleerimist ning Atlandi lukudetaili vette tagasiviskamist.

Kaskeli sõnul ei ole aastaid kohtuprotsesse andnud Estonial hukkunute peredele mingit võimalust sõltumatuks kohtu-uurimiseks.

Loe venimise põhjustest Ekspressist.