Varem pühapäeval ütles Ukraina ametnik, et Blinken viibib Ukrainas, kuid USA keeldus siis kommentaaridest.

Kolm inimest, kes on kursis Venemaa presidendi Vladimir Putini ja lääne saadikute kõnelustega, rääkisid Financial Timesile, et erinevalt mõne nädala tagusest seisust pole Putin enam rahukõnelustest huvitatud.

Allikate sõnul ärritas Putinit tugevalt lipulaev Moskva kaotamine. Vene Föderatsiooni juhi enesekindlust tõstavad aga viimase aja võidud Ukraina idaosas ja Mariupoli all.

President Volodõmõr Zelenskõi ütles eile omakorda Kiievi metroojaamas pressikonverentsi pidades, et kui Venemaa tapab Mariupoli kaitsjad või jätkab iseseisvusreferendumi korraldamist osaliselt okupeeritud lõunapiirkondades Hersonis ja Zaporižžjas, peatab Ukraina rahuläbirääkimised Moskvaga.

Olukorrast rindel

Öösel tabasid Vene raketilasud Dnipropetrovski, eile õhtul Odessat. Jätkuvalt on ägeda surve all Luhansk ja Donetsk.

Endiselt on käimas "sõjalise erioperatsiooni" teine faas, mille käigus üritab Venemaa saavutada täieliku kontrolli Donbassi ja Lõuna-Ukraina üle ning tagada maismaakoridori Krimmi. Lõuna-Ukraina oma kontrolli alla võtmine annaks Venemaale võimaluse saada ühendus ka Transnistriaga. Seni pole venelaste üritused vilja kandnud, edenemist idarindel takistavad muu hulgas ukrainlaste vasturünnakud ning jätkuv vastupanu Mariupolis.

Tippkohtumised

Laupäeval teatas ÜRO, et peasekretär António Guterres sõidab järgmisel nädalal visiitidele Moskvasse ja Kiievisse kohtuma Vladimir Putini ja Volodõmõr Zelenskõiga. Ukraina president kritiseeris Guterrese otsust külastada esimesena Moskvat, kuna leidis, et enne peaks peasekretär nägema Ukrainas korda saadetud õudusi, kui Venemaalt nende kohta aru pärima läheb.

Pühapäeval teatas ÜRO, et enne kumbagi visiiti sõidab Guterres kohtuma Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga. Türgi on varem pakkunud välja võimaluse korraldada Istanbulis Putini ja Zelenskõi tippkohtumine.

Otseblogi avanemine võib võtta aega.


Jaga
Kommentaarid