Teisipäeval andis esindajatekojale aru andnud staabiülemate ühendkomitee juht kindral Mark Milley, kes ütles, et toetab USA sõdurite toomist alaliselt Ida-Euroopas asuvatesse baasidesse. Sõdurid ise hakkaksid siin teenima roteeruvalt, ütles Milley esindajatekoja relvajõudude komisjonile.

Baaside ehitus- ja ülalpidamiskulud peaksid katma majutavad riigid. „Usun, et paljud meie liitlased, eriti Balti riigid või Poola või Rumeenia on vägagi valmis alaliste baaside rajamiseks,” ütles Milley. „Nad ehitavad need valmis ja maksvad nende eest.”

Kaitseminister Lloyd Austin mainis sama komisjoni istungil, et baaside teemat käsitletakse tõenäoliselt NATO juunikuisel tippkohtumisel. „Meie eesmärk on tagada jätkuv kindlustunne liitlastele ja partneritele, eriti neile, kes asuvad idaserval ja eriti meie liitlastele Balti regioonis,” ütles Austin.

Eelmisel nädalal relvajõudude komisjoniga konsulteerinud USA Euroopa-vägede ülemjuhataja kindral Tod Wolters kutsus samuti üles NATO idatiiba tugevdama, sealhulgas alalise maa- ja õhuvägede kohalolekuga. Ka Wolters nentis, et ettepanekul on tugev toetus „Tallinnast Sofiani”.

Jaga
Kommentaarid