Hiina ÜRO suursaadik Zhang Jun ütles neljapäeval ÜRO Peaassamblee liikmesriikidele, et humanitaarolukord Ukrainas on muutumas üha tõsisemaks, kuid riigid ei tohiks sundida teisi konfliktis "poolt valima", vahendab CNN.

"Ukraina olukorra areng praeguseni on vallandanud laialdase rahvusvahelise mure ja see on ka midagi, mida Hiina näha ei taha. Hiina alati väitnud, et kõigi riikide suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust tuleb austada, "ütles Zhang.

Hiina suursaadiku hinnangul ei tohiks arengumaid, mis moodustavad suurema osa maailmast, sellesse konflikti kaasata ega sundida neid geopoliitiliste konfliktide ja suurvõimude rivaalitsemise tagajärgede pärast kannatama.

Zhang lisas, et Hiinal on "oma roll rahukõneluste hõlbustamisel".

Resolutsiooni toetas 140 riiki

ÜRO Peaassamblee resolutsioonis mõistetakse Venemaa hukka selle eest, et ta ei võimaldanud juurdepääsu humanitaarabile, mida toetab enam kui 20 riiki, sealhulgas USA.

USA suursaadik ÜRO juures Linda Thomas-Greenfield ütles kolmapäeval ÜRO Peaassamblee liikmesriikidele, et hääletades resolutsiooni poolt, hääletavad nad ühtlasi ka sõja lõpu poolt.

ÜRO Peaassamblee hääletaski täna õhtul ülekaalukalt selle poolt, et Venemaa lõpetaks viivitamatult sõja Ukrainas ning tagaks juurdepääsu humanitaarabile.

Ukraina ja liitlaste koostatud resolutsioon kogus 140 poolt- ja viis vastuhäält – Venemaa, Süüria, Põhja-Korea, Eritrea ja Valgevene –, erapooletuks jäi 38 riiki, seal hulgas Hiina.

Hiina jäi taas erapooletuks

Zhang rääkis neljapäeval, et Hiina mõistab ÜRO resolutsiooni olulisust. "Samas on selge, et mõned resolutsiooni eelnõu osad ei ole seotud pelgalt humanitaarolukorraga," lisas Hiina esindaja.

Hiina ja Venemaa hääletasid kolmapäeval ainsate riikidena Venemaa välja pakutud ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni eelnõu poolt, mis Julgeolekunõukogus läbi ei läinud.

Enne neljapäevast ÜRO Peaassamblee hääletust ütles Zhang, et kõikide riikide õigustatud julgeolekuprobleeme tuleks tõsiselt võtta ja toetada tuleks kõiki jõupingutusi, mis aitavad kaasa kriisi rahumeelsele lahendamisele.

"On südantlõhestav näha humanitaarolukorra jätkuvat halvenemist Ukrainas, samuti konflikti põhjustatud tsiviilohvreid ja massilist inimeste ümberasumist," lisas ta.

Hiina suursaadiku hinnangul on praegu esmatähtis, et välditaks tsiviilohvreid ja läbirääkimistel saavutataks võimalikult kiiresti relvarahu.

Jaga
Kommentaarid