Loomulikult tõusis arutelust vajadus viia läbi kerge eksperiment, kas ja kuidas korduskarpide süsteem töötab ning kas tegemist on teenusega, mida ma ka ise edaspidi igapäevaselt kasutama hakkaks.

Korduvkasutatavad karbid vs. ühekordsed karbid

Hetkel pakuvad korduvkasutatavaid karpe restoranidele kolm ettevõtet. Nendeks on Ringo, RingKarp ja Bringpack. Et neid kõiki proovida, valisin välja kolm restorani ning plaanisin igast ühest tellida ühe burgeri ja friikartulid korduvkasutatavas ja tavalises ühekordses karbis, et välja selgitada, kas ühel või teisel karbil on märgatavaid eeliseid või miinuseid.

Kui soovid näha, millised restoranid korduvkasutatavaid karpe pakuvad, siis tuleb lihtsalt Woltis otsingusse Ringo, RingKarp või Bringpack kirjutada ja all kuvatakse sulle just need restoranid, kes vastavad karbid kasutusse on võtnud.

Ringo

Ringo karbi puhul alustasid minu burger ja friikad oma teekonda Mack Bar-B-Que köögist ning menüüs oli kenasti välja toodud reeglid, et iga toode tahab oma karpi ja pant ühe karbi eest on kaks eurot. Kui toit kohale jõudis ja karpe avama asusin, siis selgus, et ei friikad ega burger ei olnud kummaski karbis “higistama” hakanud ning üleüldse ei leidnud ma ühtegi põhjust nurisemiseks, seega korduskarbid esimesel katsel oma ühekordsetele kaaslastele alla ei jää. Et Ringo puhul küsitakse karbi eest vaid euro panti, pani see mind tõsiselt kaaluma, et selle summa säärase hea karbi eest võiks ma välja käia küll, sest Ringo karp tundub väga mugav, vastupidav ning veekindel.

RingKarp

Eksperimendi teisel päeval otsustasin proovi teha RingKarbiga ning Nõmme Turg restoga, kust telliksin järgmised burgerid ja friikad. Karbi kasutamise võimalus oli jälle menüüs kenasti olemas ja sisaldas selgitust, et üks karp mahutab ühe toidu. Küll aga peatus silm karbi kasutamise (või siis rentimise) hinnal, milleks oli kümme eurot. Selle saab muidugi pärast karbi tagastamist tagasi, kuid kui ma näiteks suurele seltskonnale süüa telliks, siis tuleb arvestada päris suure broneeritud summaga.

RingKarpi käes hoides sai mulle selgeks küll, et see ei ole mingi lihtsalt niisama karp, vaid tõsiselt vastupidav, veekindel ja tugev konteiner, seega see kümme eurot tundub nüüd natuke loogilisem, kuid eks ta maitse asi ole. Muidu võib RingKarbiga väga rahule jääda.

Bringpack

Bringpacki karpidega põrkasin vastu ootamatut takistust, sest eksperimendi raames plaanisin tellida igast restoranist burgeri ja friikad, kuid kahjuks ei pakkunud ükski Bringpacki karpe kasutav restoran ei burgerid ega friikartuleid. Seega läksid loosi BOPP café kergelt vürtsikas kana vrapp ja avokaado grillvõiku, mis pärast nelja burgerit ja tohutut kogust friikaid oli tegelikult üsna meeldiv vaheldus. Ka seekord ei pidanud pettuma toidu välimuses ega maitses ei ühekordse ega korduskarbi puhul. Bringpack karbil on kaas karbi küljes, kuid suppi või vedelikke sisaldavat rooga selles transportida ei julgeks, sest see karp ei ole veekindel. Bringpack soovib oma karbi eest saada 2 eurot tagatist.

Tagastamine

Ringol on välja ehitatud tagastuspunktide võrgustik, mis on kergelt leitav nende kodulehel ning katab praktiliselt terve Tallinna. RingKarpi võib tagastada ükskõik millisesse restorani, kes nende karpe pakub. Väidetavalt on ka võimalus anda karbid ka restorani enda kulleri kätte, kuid see variant tundub hetkel pisut keeruline. Bringpacki karbid saab hetkel tagastada Balti Jaamas asuvasse tagastuspunkti, kuid tulevikus tuleb neid punkte kindlasti juurde. Kõikide karpide puhul piisab enne tagastamist lihtsalt loputamisest ning karpe võib julgelt pesta ka nõudepesumasinas.

Koduskarbid on siin selleks, et jääda!

Tehtud eksperimendi raames võib väita, et korduvkarbid ei jää mitte millegi poolest alla seni kasutusel olnud pakenditele. Pärast kõigi karpide tagastamist on selge, et korduskarpidel on kindlasti suur potentsiaal vähendada toidulogistika bioloogilist jalajälge märkimisväärselt ning kuigi esmapilgul võib küsitav pant ning tagastamine tunduda tülikas, siis tasub mõelda ka selle peale, et prügi tuleb jällegi selle võrra vähem välja viia. Tänapäeval ei pea ju keegi ka näiteks taara tagastamist ülearu keeruliseks või tüütuks, seega pisike muutus harjumustes kajastub peagi suures muutuses meid ümbritsevas keskkonnas.

Jaga
Kommentaarid