Tallinnas vastutab raskete ilmastikuoludega seotud tegevuste eest abilinnapea Vladimir Svet (Keskerakond). Milline on tema hinnang Eesti suurima omavalitsuse teeoludele?

Svet tõdes, et tänane päev on viimase nädala kõige hullem.

“Õhtul sadanud vihm jõudis hommikuks jäätuda, mistõttu oli varastel tundidel kõnniteede seis väga keeruline ja mitte kuidagi rahuldav,” märkis Svet Delfile. “Eile puistatud killustikku oli hommikul näha juba läbi jää.”

Abilinna pea sõnas, et pealinlased on munitsipaalpolitsei abitelefonile 14410 edastanud alates hommikust üle 60 libedast tingitud kaebuse. Millised murekohad enim kõlama on jäänud?

Sveti sõnutsi on linlastel enim muresid kvartalisiseste teedega.

“Kvartalisisestel teedel, kus pole õigeaegselt teostatud lume väljavedu, on tekkinud üpriski sügavad rööpad. Need tekitavad suuri probleeme autojuhtidele, kel on tarvis seal liigelda,” selgitas ta ühe suure murekoha olemust. Svet märkis, et linnatänavate korrashoiu eest vastutavad ettevõtjad on jätnud oma kohustused õigeaegselt täitmata. “Sellele järgnevad sanktsioonid.”

Vaata videost, kuidas Mustamäel tuli ühel vanuril end ülekäiguraja foori reguleerimiseks ohtu seada:


Tallinna linnavalitsus on saatnud pealinna tänavaid patrullima nii umbes 30-pealise ametnikearmee, kes teostavad libedusetõrje ja lumekoristuse suhtes järelevalvet. Silmas peetakse sahatud teede kvaliteeti, libedust, lumevalle, ülekäiguradade seisukorda ja muud taolist.

Svet tõdes, et lepingupartneritel on erakorraliste olude tõttu peal suur pinge. “Oleme tänavu talvel lumerekordi kursil,” sõnas abilinnapea.

Tänaseks on pealinnast veetud juba ära umbkaudu pool miljonit kuupmeetrit lund. Aastal 2011 – mida peetakse seni kõige lumerohkemaks talveks – veeti pealinnast ära veidi üle 600 000 kuupmeetri lund. Ja veebruar pole isegi mitte poole peal – teoreetiliselt on taevalaotuses veelgi lumekoormaid peidus.

Tallinna linn on trahvinud tänavu talvel oma lepingupartnereid nii detsembri- kui jaanuarikuus. Esmalt 100 000, seejärel 50 000 euro ulatuses. Veebruarikuised trahvisummad on veel selgumisel.

Hoiatus liiklejatele

Varahommikul olid riigi põhi- ja tugimaanteed soolaniisked või soolamärjad, ka kõrvalmaanteed olid peale õhtust vihmasadu jäised ja väga libedad. Ilmateenistus andis seetõttu välja libedahoiatuse.

Ilmaprognoos lubas tänasel päeval vahelduva pilvisusega ilm. Temperatuur nii õhus kui teedel oli hommikutundidel kergelt miinuses, päeval jääb aga plusspoolele.

Libeduseohu suhtes tasub tähelepanu eriti teravdada sildadel, viaduktidel, metsavahelistel teelõikudel, ristmike kiirendus- ja aeglustusradadel, bussipeatuste läheduses, raudteeülesõitudel ja muudes sarnastes paikades.