Eile toimunud kaheksandas presidendivalimiste voorus sai ülekaaluka häälteenamuse - 759 valimiskogu liikme häält 1009-st - riigi senine president Sergio Mattarella. Varasemalt on 80-aastane Mattarella öelnud, et ei soovi ametisse jääda.

Veel eile hommikul, mil toimus valimiste seitsmes voor, oli selgusetu, kas riigi poliitikud suudavad leida kandidaadi, kellel lasuks piisav toetus. Eilse päeva jooksul suutsid valitsuserakonnad aga Mattarellat kandideerima veenda.

"Soovin avaldada suured tänusõnad president Mattarellale tema otsuse eest - see on suuremeelne otsus Itaalia rahva jaoks. Täna on Itaalia jaoks ilus päev," sõnas Itaalia sotsiaaldemokraatliku valitsuserakonna juht Enrico Letta kaheksanda valimisvooru eel, vahendab dpa international.

Ainukese parlamendierakonnana avaldasid valimistulemuse üle pahameelt parempoolse Itaalia Vennad liikmed. Partei juht Giorgia Meloni kirjutas Twitteris, et president Mattarellat "sunniti" ametit jätkama.

President Sergio Mattarella esimene ametiaeg lõppeb ametlikult 3. veebruaril. Senini oli selgusetu, mis saaks, kui selleks kuupäevaks ei oleks suudetud valida uut riigipead.

Itaalia presidendi ametiaeg kestab seitse aastat.