Türgi riigimeedia teatel vahetas Erdogan täna välja nii riigi justiitsministri kui statistikainstituudi juhi.

Alates 2017. aastast Türgi justiitsministri ametis olnud Abdulhamit Gul kirjutas täna Twitteris, et astub tagasi. Uueks justiitsministriks nimetas Erdogan oma parteikaaslase Bekir Bozdagi. Varasemalt on Bozdag olnud Türgi justiitsminister aastatel 2013-2017. Bozdag tänas Erdogani ühismeedias usalduse eest.

Samuti vabastas Erdogan ametist Türgi statistikainstituudi juhi Sait Erdal Dinceri. Dincer sai ametis olla vähem kui aasta. Uueks juhiks nimetati Erhan Cetinkaya, vahendab dpa international.

Kaadrivahetuse põhjusena nähakse üha kasvavat survet inimõiguslaste ja opositsioonierakondade poolt Erdogani valitsusele.

Opositsioonierakonnad on kritiseerinud Türgi statistikainstituuti inflatsiooniandmestiku võltsimises ja avalikkuse eksitamises. Instituut on süüdistused tagasi lükanud.

Erinevad inimõigusgrupid on süüdistanud Türgi kohtusüsteemi poliitiliselt motiveeritud kohtuotsuste tegemises ja laialdases eriarvamuste mahasurumises. Inimõiguslaste väitel on Türgi kohtusüsteemi sõltumatus järjepidevalt halvenenud.

Türgit halvab Erdogani pea 20-aastase valitsusasja kõrgeim inflatsioon. Ametlike andmete põhjal oli inflatsioon 2021. aastal 36%, kuid sõltumatute uurimisrühmade väitel küündib tegelikkuses 82%-ni.

Majanduskrahhi põhjusena nähakse president Recep Tayyip Erdogani majanduspoliitikat, mille eesmärk on hoida intressimäärad madalal ning seeläbi ekspordile rõhuda - ekspertide hinnangul peaks hüppeliselt kasvava inflatsiooni vastu tegema just vastupidist ning intresse tõstma. Erdogan kutsub oma poliitikat "majanduslikuks iseseisvussõjaks".