„Alates mootori jõul lendamise koidikust on riigid üle maailma teinud koostööd, et tagada reisilennukite ohutus. Süüalused purustasid need standardid, suunates lennuki ümber, et saavutada kohatu eesmärk suruda maha eriarvamused ja sõnavabadus,” teatas prokurör Damian Williams, vahendab Associated Press.

Ryanairi teatel ütlesid Valgevene lennujuhid pilootidele, et lennuki vastu on tehtud pommiähvardus, ja käskisid sellel Minskis maanduda. Valgevene relvajõud saatsid lisaks välja hävituslennuki MiG-29 ilmse kavatsusega sundida reisilennuki meeskonda lennujuhtide käske täitma.

Süüdistuse said kohtu dokumentide järgi Valgevene õhunavigatsiooni teenuseid pakkuva riigiettevõtte Belaeronavigatsija peadirektor Leonid Tšuro, viimase asetäitja Oleg Kazjutšits ja kaks Valgevene KGB agenti, kelle täielikud identiteedid ei ole prokuratuurile teada.

Prokuratuur nimetas süüaluseid tagaotsitavateks ja teatas, et neid ootavad süüdistused õhupiraatluse vandenõus, mille eest on minimaalne karistus 20 aastat vangistust.

USA ametnike sõnul on USA-l selle juhtumi üle jurisdiktsioon, sest lennukis oli USA kodanikke.