Asja uurinud õigusfirma Westphal Spilker Wastl (WSW) teatas, et Benedictus ei hoidnud aastatel 1977-1982 Müncheni ja Freisingi peapiiskop olles ära laste kuritarvitamist, vahendab Deutsche Welle.

„Kokku nelja juhtumi kohta jõudsime me konsensusele, et midagi ette ei võetud,” ütles WSW-d esindanud advokaat Martin Pusch.

Kaks juhtumit hõlmavad preestreid, kellele esitati õiguslikult süüdistused laste kuritarvitamises tollal peapiiskop Joseph Ratzingerina tuntud endise paavsti alluvatena. Neil kahel preestril lubati oma tööd kirikus pastoritena jätkata.

Kirik ei määranud vaimulikele ka sisemiselt mingit distsiplinaarkaristust ja paistab ka, et ohvrid mingit abi ei saanud.

Veel üks juhtum on seotud kurikuulsa laste kuritarvitaja Peter H.-ga, kes viidi 1980. aastal Saksamaa lääneosast Essenist üle lõunasse Müncheni ja Freisingi peapiiskopkonda.

Benedictus on süüdistusi eitanud. Praegust Müncheni ja Freisingi peapiiskoppi Reinhard Marxi süüdistatakse samuti kahte kuritarvitamisjuhtumisse sekkumata jätmises.

WSW raportis leiti, et Müncheni peapiiskopkonnas on aastatel 1945-2019 olnud vähemalt 497 kuritarvitamisjuhtumit. Peamiselt on kuritarvitatud poisse.

Vatikan väljendas täna raportis esitatu pärast häbi ja kahetsust.

Varem sel nädalal eitas 94-aastane endine paavst, et teadis seksuaalsest kuritarvitamisest Mehhikos baseeruvas katoliiklikus usuordus Kristuse Leegionärid (ladina keeles Congregatio Legionariorum Christi). Selle 2008. aastal surnud asutajat Marcial Maciali on süüdistatud kümnete alaealiste kuritarvitamises.

Kristuse Leegionäride seksuaalse kuritarvitamise skandaal on määrinud ka aastatel 1978-2005 paavst olnud Johannes Paulus II pärandit. Viimane väljendas nimelt Macialile ja leegionäridele tunnustust.